Elektricitet i långa rader
Samtidigt som drygt 3 000 hushåll i Östergötland fortfarande är utan el, står försvarsmaktens äldre men oanvända elverk på Bråvalla i Norrköping.
På försvarsmaktens område på Bråvalla står det oanvända elverk uppradade, samtidigt som hundratals östgötar fortfarande är utan el. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Vi vet att elverken finns där, men också att det tar tid att få igång dom. De ligger som i en malpåse och det har inte varit aktuellt att använda dom, säger Eva Grönvall, informationschef på Sydkraft.
Inom försvarsmakten är de sparsamma med att ge ut information.
- I praktiken är de inte dugliga. Det är dyrt att använda ett elverk, säger överstelöjtnant Per Hedström..
Han menar också att de i sitt ursprungliga skick inte är tillåtna för användning enligt svensk lagstifting. Hedström uppger samtidigt att det krävs en hel del arbete för att få igång ett elverk. Grossistföretaget Grosshandlarn AB har under flera år köpt material från försvaret, däribland hundratals elverk.
Enligt Leif Grefalk som arbetar på företaget har försäljningen ökat i samband med stormen. Hur många vågar han dock inte uttala sig om, men uppger att deras kunder är allt från privatpersoner och småföretagare till mindre industrier och lantbrukare.
Påståendet att det skulle krävas mycket arbete att installera ett elverk anser han vara felaktigt.
- Det är bara att kontakta en elektriker, säger Grefalk.
I frågan om höga kostnader håller han inte heller där med försvarets Per Hedstöm. Grefalk hävdar att summorna är minimala i förhållande till vad det kan kosta för ett företag att vara utan el.
Antalet elverk på Bråvalla har nu minskat till ett tiotal och är helt dugliga att användas efter en justering, om man ska förlita sig på grosshandlaren som sålt elverk i över fyra år.
- Att använda ett elverk är lättare än att köra bil och de kräver ungefär samma underhåll, säger Grefalk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!