NORRKÖPING
Det här märks förstås också i ersättningsnivåerna som ökar kraftigt.
Under perioden 2014–2018 har Folksams utbetalningar ökat med 45 procent. Om utvecklingen håller i sig med allt fler stulna elcyklar beräknar Folksam att ersättningskostnaden kommer att öka med ytterligare nio procent under 2019. Samtidigt leder ytterst få cykelstölder till fällande dom. Enligt siffror från BRÅ var uppklarningsgraden 2017 för cykelstölder strax över noll procent.
− Tyvärr är det i stort sett riskfritt idag att stjäla en cykel. I slutändan är det våra kunder som drabbas, inte bara i form av ökad otrygghet men även ekonomiskt i form av självrisker och eventuella åldersavdrag, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.
Förutom att elcyklar stjäls i allt högre grad blir det även allt vanligare att elcykelbatterier stjäls separat.
− Än så länge är det inte ett jättevanligt problem med stulna batterier, men det är en kraftigt ökande kurva. Det här visar att det inte bara är viktigt att låsa fast sin cykel på ett korrekt sätt, utan även att ta med sitt batteri om man har en elcykel. Genom att använda ett godkänt cykellås och låsa fast sin cykel i ett fast fundament ökar chansen att hitta cykeln där man lämnade den dramatiskt, säger Erik Arvidsson.
Majoriteten av cykelstölderna sker på en allmän plats. Men många cyklar stjäls även på lägenhetsgården eller villatomten om man bor nära en större tätort, och elcyklar stjäls ofta utanför arbetet. Över 40 procent av elcyklarna stjäls där enligt en tidigare undersökning. Allra flest cyklar stjäls i augusti.