Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eländesministern hälsade på

NORRKÖPING
Eländesminister Morgan Johansson var i stan på fredagen.
Titeln har han hittat på själv. Annars brukar han kallas för folkhälsominister.
- En stat ska bedömas efter hur den tar hand om sina mest utsatta, sa han inför representanter för den tvärkyrkliga organisationen Hela Människan.

Folkhälsominister Morgan Johansson öppnade en tvådagarskonferens på Renströmmen med den tvärkyrkliga organisationen Hela Människan. Det är den som bl a driver Ria-byrån.
FOTO: JANNE FORSBY

Folkhälsominister Morgan Johansson öppnade en tvådagarskonferens på Renströmmen med den tvärkyrkliga organisationen Hela Människan. Det är den som bl a driver Ria-byrån. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-05-17 00:00
Hela Människan har tvådagarskonferens i Norrköping och Morgan Johansson var där och inledde i pingstförsamlingens samlingssal på Renströmmen.
Han målade i både svart och vitt.
- Alkoholkonsumtionen ökar, mest bland de unga. Berusningsdrickandet ökar. 9-10 procent av 15-åringarna har prövat narkotika mot tre procent 1989.
Missbrukarvården har försämrats, vi har 20 procent färre platser. Samtidigt har det tunga narkotikamissbruket ökat med 20 procent.

<B>? Samband?</B>
- På sätt och vis. Tunga missbrukare drar med andra i sitt missbruk. Vi måste jobba både förebyggande och polisiärt. Det är bland annat därför vi ökar polisutbildningen.

<b>Ny alkoholpolitik?</b>
- Jag har också gått hopp om att vi ska få med oss de nya medlemsländerna i EU på en mer restriktiv alkoholpolitik. De har liksom vi stora problem med spritmissbruk och de är inte producentländer som t ex Frankrike.
- När vi fick ner narkotikamissbruket på 80-talet skedde det genom en intensiv debatt och genom att vi skärpte reglerna. Tidigare hade vi en väldigt lättsinnig syn på narkotikan, t o m laglig amfetamin.
- Föräldrarna är väldigt omedvetna idag, säger Marianne Samuelsson, ordförande i Hela Människan och känd som f d mp-språkrör.
- Vi som är aktiva i kyrkorna måste också engagera oss i de här frågorna och skapa opinion.

<b>Kommun ingen kompis</b>
Morgan Johansson lyfte också fram frivilligorganisationernas betydelse, så klart.
- De når fler än vad kommunerna kan göra. De kan ge de utsatta en röst, se till att de blir hörda, att de får stöd. De kan bilda opinion.
- En kommun kan aldrig bli en kompis.
- Vi ska ha en solidarisk finansiering, vi har en lång tradition där alla ska behandlas lika. Ingen ska ställas utanför, sa Morgan Johansson.
- Staten är garanten för de sociala rättigheterna. Motsatsen är allmosor, att vara beroende av andras välvilja.
- Någon motsättning mellan det offentliga och frivilligorganisationerna finns inte. De är komplement till varandra.

<b>Många hundraåringar</b>
Morgan Johansson tyckte att vi också ska stanna upp och tänka på att vi har det rätt bra.
1910 fanns det 20 100-åringar i riket. Gustaf V skakade hand med allihop.
2001 hade vi 1041 hundraåringar. Ett himla handskakande skulle det bli för majestätet om han ägnade sig åt det.
Hela Människan är organisation som bland annat står bakom Ria-byrån där utslagna och missbrukare får stöd och hjälp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!