Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ekonomi på Kungsgård populäraste gymnasieprogrammet

Ekonomiprogrammet har i år gått om samhällsvetenskapliga programmet i popularitet. Och det är fortsatt Kungsgårds ekonomiprogram som lockar till sig flest förstahandsväljare bland Norrköpings blivande gymnasieelever.

Kungsgårdsgymnasiets ekonomiprogram har högst söktryck av gymnasieutbildningarna i Norrköping.

Kungsgårdsgymnasiets ekonomiprogram har högst söktryck av gymnasieutbildningarna i Norrköping.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-08-03 17:00

Det är sen länge som ekonomiprogrammen på Kungsgårdsgymnasiet och Kunskapsgymnasiet tävlar om att ligga i topp när det gäller söktrycket till gymnasiet. 

– Det är inget nytt, det ser ut som det brukar göra. Det har varit lite fler sökande till Kungsgårdsgymnasiet ganska länge, men det är så liten skillnad, säger Annaclara Söderström, antagningssekreterare på gymnasieantagningen.

I år har ekonomiprogrammet på Kungsgård 172 sökande som har det som sitt förstahandsval och 92 som står som reserv. Ekonomiprogrammet på Kunskapsgymnasiet har i år 141 förstahandsväljare och 72 som står som reserv. Men även Hagagymnasiet är populär bland de sökande niorna. Naturvetenskapliga programmet på Haga har 127 förstahandsväljare och samhällsvetenskapliga programmet på skolan har 111.

Lejla Gros, är sakkunnig och samordnare på utbildningskontoret och ser ett trendbrott i år. Nu har ekonomiprogrammet gått om samhällsprogrammet i popularitet.

– Nationell sett växlade det förra året, men hos oss är det i år. Det är lite intressant.

– Det finns en könsskillnad när pojkar och flickor väljer program, men på ekonomiprogrammet är det nästan lika många pojkar och flickor.

Vad beror det skiftade intresset på?

– Det är svårt att svara på. Det kanske är en trend som varar bara år, eller så håller det i sig, vi får se, säger Lejla Gros.

Hon ser också ett trendbrott när det gäller programmen hotell och turism på De Geer och restaurang och livsmedel på Kungsgård. De har tidigare haft problem att rekrytera men fyller i år sina platser och har en liten kö.

– Det är ju positivt för det är stort behov av den arbetskraften, säger Lejla Gros.

Bråvallagymnasiet har i flera år kämpat med ett vikande elevunderlag. Där finns det fortfarande program som inte fyller sina platser. Det är främst industritekniska programmet och el och energiprogrammet som har för få sökande.

– På industritekniska utbildar vi vuxna nu i ett samarbete som vi har med kompetensförsörjningskontoret och företagen. El och energiprogrammet finns på många andra skolor i Norrköping, det är där utmaningen ligger. Å andra sidan har utbildningen på Bråvalla en unik bredd. Här finns alla inriktningar och de är ensamma om att erbjuda automation, som är en del av el och energiprogrammet, och automation är väldigt viktigt för industrin och företag generellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!