Matfrågan har börjat engagera allt fler, i takt med att folkhälsan försämras och maten industrialiseras i kommunernas storkök. Ett samarbete mellan Carolas Eko och Folkuniversitetet resulterar i Sveriges första Yrkeshögskoleutbildning i Ekologiskt kök.
På tisdagen var det pressträff på De Geer-skolans kök. Då skrev Folkuniversitetet och De Geer skolan under papper på sitt nya samarbete. Carola Magnusson, från Carolas-eko tillsammans med kocken Nicklas Skytts, stod vid kastrullerna och bjöd på en påskinspirerad buffé. Korngrynssallad, blåa morötter, nybakat bröd och palsternackspuré var några av rätterna som dukades fram.
- Maten börjar där man producerar den. Resultatet av de man odlar beror på jordkvalité. Det första eleverna kommer få lära sig är hur man sår ett frö, säger Carola Magnusson och visar upp kompostjord i en glasburk.
Råvarorna har fått en identitet
Carolas bana inom ekologisk matlagning startade för 16 år sedan, då hon som upprörd mamma förfärades av sina barns skolmat.
- De skakade mest på huvudet åt den hysteriska mamman, men det slutade med att jag fick börja jobba i skolköket. Så jag gick från ett ekonomijobb till att laga mat för 225 barn. Jag inspirerades mycket av arbetet med Agenda 21 och lärde mig mer om alla råvaror. Det finns inte bara fast och mjölig potatis, det finns massa olika sorter som kräver olika odlingssätt. Råvarorna har fått en identitet, berättar hon.
Ny generation eko-kockar
Carola kommer vara en av lärarna på utbildningen, tillsammans med Inger Källander, från Ekologiska lantbrukarna.
- Kockarna är väldigt viktiga då det gäller att tänka ekologiskt och miljövänligt. Det hjälper ju inte om kostchefen går en kurs, det måste finns engagerade kockar i köken. Vi vill skapa en ny generation med eko-kockar. Förra årets matuppror stoppade kyld mat i Norrköpings kommun, vi ser ett stort behov av ekologiskt tänkande, säger Inger Källander.
Utbildningen startar i augusti och ansökningarna har redan börjat trilla in.
- Det här är en påbyggnadsutbildning till gymnasiet, vi ska utbilda eleverna till arbetslivet. Vi är glada att behovet har upptäckts. Det har vi sett länge, säger Sofie Drake, projektledare på Folkuniversitetet.