EWK-sällskapet och Dagens Arbete uppmärksammar i samarbete med Arbetets museum varje år en framstående tecknare som verkar i Evert Karlssons anda.
Under 20 års tid har priset satt strålkastarljuset på en rad svenska och internationella satirtecknare som alla verkar för yttrande- och pressfrihet.
Charlie Christensen, Jonathan ”Zapiro” Shapiro och Sara Granér är några av de tecknare som fått ta emot priset genom åren – och i fjol gick det till Karin Sunvisson.
Normalt sett brukar prisceremonin hållas på Arbetets museum i Norrköping, men så blir det inte i år.
2020 års EWK-pris tillfaller nämligen den egyptiska satirtecknaren Doaa el-Adl och ceremonin kommer istället att hållas på svenska ambassaden i Kairo.
"Årets EWK-pris går till en orädd pionjär som bryter ny mark både för satirbildens innehåll och dess utövare. Med siktet inställt på förändring – inte provokation – visar Doaa el-Adl på satirbildens potential som demokratiskt verktyg", står det bland annat i juryns motivering.
Hennes bilder är ofta omdebatterade och ett återkommande tema är kvinnors rättigheter.
Trots upprepade hot om juridiska konsekvenser har hon fortsatt uppmärksamma frågor som könsstympning och barnäktenskap.
– Jag hade blivit övertygad om att världen inte längre gillar satirtecknare. För fem år sedan mördades satirtecknarna Sharp, Kapu, Wolinsky och Tino i samband med attentatet på redaktionen för tidningen Charlie-Hebdo i Paris. Några decennier innan, år 1987, fick den palestinska satirtecknaren Naji Al-Ali betala med sitt liv. För bara ett år sedan slutade den prestigefyllda tidningen New York Times att publicera politiska illustrationer i sin internationella upplaga, på grund av att en satirteckning orsakat kontroverser, säger Doaa el-Adl i ett pressmeddelande och fortsätter:
– I samhällen där rasism och extremism är vanliga accepteras inte satir och kritik och det finns politiska system som inte längre accepterar karikatyr som bildform i dag. Mot bakgrund av allt detta, blir den blotta existensen av detta pris i den tid vi ser nu, ett stort stöd för satirtecknare i att utföra sitt arbete och fortsätta slåss för yttrandefriheten. EWK-priset blir för mig, ett lysande fragment i en mörk tavla. Tack... Det är en ära att få ett så prestigefyllt pris.