Egen köttkvarn minskar svinnet

Sveriges butiker kastar omkring 70 000 ton mat varje år. Med en egen köttkvarn blir det lättare att ha rätt mängd köttfärs i disken.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2015-07-19 11:00

Folkbladet har tidigare skrivit om matsvinnet från allt som kastas på grund av bäst före datummärkning i butiker. Köttet har inte lika mycket svinn som frukt och grönsaker, men köttproduktionens utsläpp står för nästan en femtedel av världens växthusgasutsläpp enligt FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO. Siffrorna på hur mycket kött som svenska livsmedelsbutiker kastar årligen varierar stort. Svenskt kött uppger att en Coop Forumbutik kastar i genomsnitt 7000 kilo kött varje år.

På City Gross kan de minimera köttsvinnet genom att mala köttfärsen i egen köttkvarn.

– Vi maler flera gånger per dag, därför har vi möjlighet att stämma av hur mycket som har gått åt och anpassa oss därefter, säger Niklas Karlsson, butikschef på City Gross.

Kött som kommer färdigmald till butiker förpackas med kvävgas och får därmed en hållbarhet på cirka tre till fyra dagar. Malt kött har kortare hållbarhet än kött i stycken eftersom det malda har större ytor som kan utsättas för bakterier. City Gross får vakuumförpackat kött som har en hållbarhetstid på tio dagar och när de sedan maler det och förpackar med luft håller det ett dygn.

– Finsmakare upplever att kvaliten ändras av kvävgas, så det är en konkurrensfördel för oss att packa med luft, säger Niklas Karlsson.

Det extra tidspannet gör det lättare att kompensera och beställa in mindre utan att behöva kasta om försäljningen går sämre än planerat någon dag. En av de viktigaste parametrarna för hur mycket kött som säljs är vädret. Vid fint väder går det åt avsevärt mycket mer.

Ekonomiskt sett är det inte en vinst att mala färsen själva. Maskinerna är dyra, så det ska säljas mycket kött innan det har betalat tillbaka sig.

– Det känns bra också att ha minimalt med svinn. Jag var med Försvarsmakten i Liberia för några år sedan och såg människor som svalt omkring mig. På lördagen kom jag hem därifrån och på måndagen började jag som butikschef i en butik där jag jobbade tidigare. Det var helt fruktansvärt att komma från människor som svälter till en butik där mat kastas, berättar Niklas Karlsson.

Det kött som slängs mest i butiken är kyckling, men en fördel för Niklas är att hans butik är stor och säljer mycket kött. Generellt är det lättare för stora butiker än för små att beräkna lagom beställningar. På City gross lägger de även i annat kött än det traditionella i kvarnen om klockan börjar ticka.

– Häromdagen var det en bit oxfilé som hade ett dygn kvar, då fick den bli blandfärs eftersom vi vet att det säljer på ett dygn. Det blir i och för sig extrapris eftersom det blir finare färs som vi säljer till vanligt färspris, säger Maria Orest, styckare på City Gross.

Matavfall

En butik i Sverige måste vara foderleverantör för att kunna skicka maten till djur, oavsett vad det är för mat.

Om man ska vara foderleverantör måste man garantera att djuren inte blir sjuka av maten som skickas till exempelvis bönder.

En butik som blir foderleverantör måste också betala kontrollavgifter till jordbruksverket.

I dag finns det inga krav på butikerna att kompostera vegetabilisk och animaliskt svinn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om