– Om man går tillbaks 20 år i tiden såg föräldrar det oftare som en självklarhet att stötta och göra sin del i en föreningsvärld. Och föreningsvärlden har alltid drivits av eldsjälar. Förr har de kunnat fokusera mer på barnen eller en utveckling av idrotten och så har föräldrarna enklare gjort sin del och ställt upp och hjälpt till och skjutsa. Det är ett enkelt sätt göra sin del i och runt barnen. Men så är det inte idag, säger Åby IF:s ordförande.
Han menar att föräldrar nu ser barnens engagemang i föreningar mer som en köpeaktivitet.
– Man betalar en medlemsavgift och där upphör ens ansvar, säger Richard Claesson och tillägger att utvecklingen gått väldigt fort.
Han pratar om en individualisering av samhället som ligger till grund för beteendet. Han menar att det knappast är ett problem centrerat till Åby, eller ens Norrköping. Det är ett nationellt problem.
– Vi har länge känt till och märkt de här tendenserna. Vi har aktivt i flera år jobbat dels för att underlätta för eldsjälarna men också för att tydligt informera föräldrar om vad föreningar är och hur det funkar.
Just i Åby IF har man ett hundratal engagerade ideella ledare som kämpar på och hjälper till. Men så ser det inte ut överallt. En förklaring kan vara att man tror att det kräver större insats än det gör att vara engagerad.
– Vi i Åby IF har klarat oss bra, men det är inte självklart att man ska jobba ideellt fyra timmar per år eller halvår. För det är det det handlar om. Det är inte mer och jag vet inte någon förening som egentligen kräver mer än några få timmar, säger Richard Claesson.
Det är inte bara engagemang som kan sätta käppar i hjulet för föreningsverksamheten. På sociala medier har det höjts röster om att det är för dyrt för familjer att låta barnen ta del av föreningsaktiviteter.
– Det stämmer inte. Det finns föreningar i dag som kostar från 100 kronor och uppåt att vara med i, säger Richard Claesson.
Han menar också att bristande engagemang är en av anledningarna att priserna stiger.
– Det är klart att om färre personer ska göra mycket så blir det dyrare. Det krävs anställda och då går priserna upp.
Fler engagerade föräldrar är lika med billigare avgifter, menar Åby IF:s ordförande.
Han vill också, precis som advokat Mikael Abrahamsson tidigare påtalat för Folkbladet, slå ett slag för vad ett aktivt föreningsliv faktiskt bevisat göra för barn som har det tufft.
– Många av de barn som är på glid har ofta en dålig föräldrasituation hemma. Ibland finns det inte ens föräldrar och historiskt har föreningarna alltid gjort stora insatser för de här barnen. Det finns många exempel där man tack vare föreningsvärlden kommit på fötter igen, säger Richard Claesson.
Han menar också att det blivit lite som en självklarhet från kommunernas att det är föreningsvärlden som ska fånga upp barn på glid. Men finansiellt kan det bli problematiskt.
– Kommunen har riktade insatser mot vissa föreningar men tyvärr är alltid såna saker korta projekt. Det tar oftast mer tid för en förening att dra igång något. Och när man väl fått det att fungera så vet man inte om det kommer att få fortsätta. Om inte projektet lever på lång tid eller är finansierat så dör det ju ut.
Richard Claesson vill se ett större engagemang hos föräldrar i allmänhet.
– Man kan stötta en timme här och där. Om man 80 procent gör det skulle det stötta upp för resterande del som inte kan. Det blir väldigt många mantimmar, säger han.
– Det skulle göra väldigt mycket.