Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efterlängtad flytt

Nu har räddningstjänsten och Ulfab flyttat in i den nya brandstationen i Finspång. Det gjorde de i en samlad kortege i går eftermiddag.
- Det här är skönt, vilket lyft! säger räddningschefen Jan-Erik Heintze.

Sju stora fordon och fem mindre får plats. Dessutom ryms även båtar, släpkärror och en bandvagn.

Sju stora fordon och fem mindre får plats. Dessutom ryms även båtar, släpkärror och en bandvagn.

Foto:

Norrköping2006-10-03 06:00
Stämningen var minst sagt festlig när tiotalet räddningsfordon sakta rullade fram genom centrum. Någon i personalen kallade det till och med för en historisk händelse. I går flyttade Finspångs räddningstjänst och Ulfab in i den nya brandstationen vid Ölstad.
- Nu får vi lokaler som är anpassade till verksamheten. Den gamla var inte byggd för en brandstation. Utryckningsmässigt har den inte varit så bra även om det har varit trivsamt i centrum, säger Jan-Erik Heintze.
Den nya ytan är 2 800 kvadratmeter. Det är tusen mer än tidigare.

Gott om plats
Nu kommer man även att få plats för släpkärror, båtar och en bandvagn som tidigare inte rymdes i lokalen.
Det kommer att gå lite snabbare att göra utryckningar till Lotorp och Igelfors. Däremot kommer det ta något längre tid åt Svälthagenhållet.
- Tiden är viktig, men det här är helt acceptabelt, säger Jan-Erik Heintze.
Dessutom är fördelarna många. I stället för grop har man numera en fordonslift som lyfter upp hela bilar. I tvätthallen och verkstaden kan man köra in från två håll, vilket gör att det inte längre kommer att bli stopp.

Bra för miljön
Stationen har också en egen reningsanläggning.
- Nu är vi ganska miljömedvetna, säger Jan-Erik Heintze.
En annan nyhet är den automatiska slangtvätten. Slangen tvättas, provtrycks och kommer sedan ut torr, rullad och klar för användning. Enbart den investeringen gick på 900 000 kronor.
Väggen in till räddningscentralen är åtminstone 30 centimeter tjock. Fönstrena i den delen gick på 25 000 kronor styck. Räddningscentralen är gastät och skottsäker. Den klarar sig en vecka utan el.

Har tagit ett år
- Den ska fungera när ingenting annat fungerar. Det har vi saknat i snart tio år, säger Jan-Erik Heintze.
På övervåningen har räddningstjänsten sex jourrum, ambulansen har fyra. Där finns även gym, omklädningsrum och personalmatsal.
Totalt är det 28 heltids- och 16 deltidsbrandmän som flyttar in i nya stationen. Ambulanspersonalen är elva stycken.
Bygget har pågått i drygt ett år, men planerna på den nya brandstationen har funnits i nära fem års tid. Kostnaden är 47 miljoner kronor, varav cirka sex miljoner betalas med statsbidrag.
Invigningen sker i slutet av oktober och den 5 november blir det öppet hus för allmänheten. Färdtjänsten kommer att vara kvar i den gamla lokalen, men vad som ska ske med resten av den är fortfarande oklart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om