Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter Yrkesakademins sorti: "Var fanns kontrollen?"

Byggfack och arbetsgivare vill ha långsiktiga utbildningar med kvalitet efter Yrkesakademins besked om nedläggning av byggutbildningen. "Ibland förstår jag faktiskt inte varför man måste upphandla", säger Byggnads Östs ordförande Richard Mellberg.

Att Yrkesakademin lägger ner sin bygg- och anläggningsutbildning i Norrköping nästa månad visar på att det blir problem med kontinuiteten säger både byggfack och arbetsgivarsiden. Jan Malmberg representerar Byggföretagen. Richard Mellberg är ordförande i Byggnads Öst.

Att Yrkesakademin lägger ner sin bygg- och anläggningsutbildning i Norrköping nästa månad visar på att det blir problem med kontinuiteten säger både byggfack och arbetsgivarsiden. Jan Malmberg representerar Byggföretagen. Richard Mellberg är ordförande i Byggnads Öst.

Foto: Joakim Blomqvist/Roland Klinga/Julia Djerf

Norrköping2023-09-29 16:30

Folkbladet kunde tidigare i veckan berätta att ett 30-tal elever på Komvux berörs då krisföretaget Yrkesakademin avslutar sin bygg- och anläggningsutbildning i Norrköping nästa månad. Nu reagerar arbetsgivarparten Byggföretagen och fackförbundet Byggnads på det inträffade.

– Yrkesakademin har haft problem tidigare och ett tag saknade man till och med lärare. Det handlade om en period på nio månader. Det jag saknar är en kontroll på kvalitén av den utbildning som vinner en upphandling, säger, Henrik Pryssgård, ombudsman i Byggnads och ledamot i Byggbranschens Yrkesnämnd.

Tobias Elf Svensson är företagsrådgivare för kompetensförsörjning inom Byggföretagen. Han påtalar vikten av att utbildningarna måste ske långsiktigt, med kvalitet och delaktighet med branschen.

– Programråden är viktiga för att branschen ska få vara med och påverka och kunna hjälpa till med praktik på företagen, säger han.

Richard Mellberg är ordförande för Byggnads Öst. Han är orolig för vad som ska hända med eleverna som inte får fortsätta sin utbildning på Yrkesakademin.

– Vi vill att det garanteras att eleverna verkligen får sin utbildning. Generellt känner vi att kommuner är dåliga på upphandlingar. Då undrar jag hur det kommer bli vid nästa upphandling. Jag undrar varför man överhuvudtaget måste upphandla? Det finns inga krav på det. Det finns en bra gymnasieskola med god kompetens. Varför kan inte eleverna gå på Bråvallagymnasiet.

Henrik Pryssgård:

– Jag tror att det mest handlar om ideologi. Man ska upphandla till varje pris. Men finns inte tillräckligt kompetenta externa utbildare så tycker jag att man ska låta bli, säger han.

Jan Malmberg är ansvarig för kompetensförsörjning och attraktion inom Byggföretagen. Han menar att det krävs mer dialog mellan kommunen och branschen för att minimera risken att det som hänt med Yrkesakademin ska hända igen.

– Det tar lång tid att etablera en utbildning och få förtroende i branschen. När kommunen har gymnasieutbildningar med samma inriktningar och goda relationer med branschen är det naturligtvis bättre att utnyttja dem. Där finns också lärare med olika kompetenser. Vi har 17 olika yrken, vilket är svårt för en upphandlad utbildare att lösa. Med flexibilitet och kontinuitet kommer utbildningen att bli bra och leda till att fler elever får det jobb de drömt om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!