Dricksvatten direkt från kranen känns som en självklarhet. Men klimatförändringarna påverkar och skapar utmaningar i vattenförsörjningen. Norrköpings kommun, som ansvarar för vattnet, har nu presenterat en helt ny plan för hur man ska agera i och med förändringarna.
Det är i den så kallade vattentjänstplanen som kommunen gjort en analys av hur infrastrukturen ser ut.
– Det är en mycket omfattande granskning där vi tittat på allt från ledningsnät, vatten och avlopp, dagvatten och annat. Vi har jobbat med det tidigare, men det här är en total analys på hur allt ser ut. Vi har fått nya kunskaper, säger Maria Rothman, vattenstrateg på kommunen.
En ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet 2022/2023 kräver att alla kommuner måste ha en vattentjänstplan. Efter en lång och gedigen utredning har kommunen nu ett utdrag klart. Dokumentet ska gälla över tolv år (2025 till 2037) när det godkänts.
– Efter omständigheterna ser det bra ut. Vi har ett åtgärdsförslag där vi har prioriteringar på både kort och lång sikt. Det vi bland annat tittat på är befolkningsökning och hur vi måste anpassa kapaciteten efter det, berättar Maria Rothman.
I förslaget går att läsa att Norrköpings största avloppsreningsverk Slottshagen hanterar 45 miljoner liter avloppsvatten varje dygn. Där vill kommunen öka kapaciteten med 25 procent.
– Vattentjänstplanen har gjort att vi skyndar på åtgärder som vi skulle ha gjort ändå, säger Maria Rothman.
Analyser har genomförts med hänsyn till klimatförändringarna där extrema regn blir vanligare. Vilket kan leda till översvämningar.
– Vi har blivit bättre på att hitta metoder och gjort digitala modeller för att förstå hur mycket vatten som kan bildas i närheten av våra anläggningar.
Själva vattentjänstplanen är i nuläget bara ett förslag. Hela processen innan den är klar har kommunen beräknat till fyra år, från start till att den sätts i verket.
Det som sker härnäst är att planen ska ut på samråd. Där kan invånarna lämna sina synpunkter.
– Det är drop-in möten. Där kan intresserade ställa frågor och vi kan förklara hur vi tänker. Tanken är att ha en dialog och få information, förklarar Maria Rothman.
Har man synpunkter kan man lämna in dem skriftligt till kommunen via mejl eller brev.