Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter sammanslagning: "Viktigt ha kvar bred verksamhet"

Fyra rödakorskretsar har blivit en gemensam krets, under ledning av förra kommunalrådet Karin Jonsson. Direktivet om sammanslagning kommer från Röda korsets riksstämma och applåderades inte av alla inledningsvis.

Karin Jonsson (mitten) är nyvald ordförande för Norrköpingsbygdens rödakorskrets. Ulla Petersson Imnell ( t h i bild) berättar om bakgrunden till att fyra kretsar, där Krokek och Vikbolandet (bilden längst ned i mitten) ingår, blivit en.

Karin Jonsson (mitten) är nyvald ordförande för Norrköpingsbygdens rödakorskrets. Ulla Petersson Imnell ( t h i bild) berättar om bakgrunden till att fyra kretsar, där Krokek och Vikbolandet (bilden längst ned i mitten) ingår, blivit en.

Foto: Sofia Elb, Thomas Möller, Peter Rosén, privat

Norrköping2022-11-18 08:00

Norrköpingsbygdens rödakorskrets är namnet på kommunkretsen som bildades den 14 november vid ett möte på Hemgården i Norrköping. Då valdes också det tidigare centerpartistiska kommunalrådet Karin Jonsson, Vikbolandet, till ordförande.

De tidigare kretsarna i Kolmården, Kimstad-Skärblacka och Vikbolandet kommer att fortsätta sina verksamheter i rödakorsgrupper, som blir stommen i den nya gemensamma kommunkretsen, tillsammans med den nuvarande verksamheten i Norrköpings stads rödakorskrets.

Sammanslagningen av kretsarna, en centralisering, väckte en del oro när direktivet kom från riksstämman 2019. 

– Bakgrunden då var att man vill ha en mer enhetlig struktur i landet, med kommunkretsar, framför allt för att bli tydligare i förhållande till samhället och samverkan med kommun och även andra parter, civilsamhället, säger Ulla Petersson Imnell, samordnare för bildandet av kommunkretsen.

En uppgift som Röda korset har är krisplanering. En krets underlättar samarbetet med kommunen i den frågan. 

– Ett skäl är också att antalet kretsar minskar vartefter, mycket på grund av att man har svårt att få ihop styrelser i för små kretsar. 

Det var många som inledningsvis var emot sammanslagningen, då man som på Vikbolandet och i Kolmården tyckte att man ju hade en så bra verksamhet, och nu skulle man in i Norrköping och sugas upp där, säger Ulla Petersson Imnell. 

Men efter workshops om för- och nackdelar har man enats om att det blir bra.

– Vi har gemensamt kommit fram till att det här är en bra lösning, för de fortsätter sin verksamhet och hela kretsen bygger på det vi redan har. Det är bara det att de fortsätter jobba inom ramen för rödakorsgrupper, säger Petersson Imnell.

– Vi har låtit det här ta tid. Nu är alla med på båten. Men alla var definitivt inte så att de applåderade från början.

undefined
Trasmattor som vävts i Röda korsets lokal på Talmansvägen i Östra Husby, till lotteri.

I kommunkretsen blir det 1 100 medlemmar och ett antal frivilliga. Det finns en second hand-affär, Kupan, i Krokek. Kretsens lokal i Östra Husby är navet på Vikbolandet, där frivilliga är engagerade i hantverk och lotteriverksamhet. I Norrköping deltar frivilliga i Första hjälpen-gruppen, som rödakorsvärdar på Vrinnevisjukhuset och häktesbesökare.

Karin Jonsson värvades som ordförande när det stod klart att hon lämnade politiken. Hon har inte tidigare varit medlem i Röda korset, men kan och har erfarenhet av kommunens alla delar. Petersson Imnell lyfter behovet av nytänkande och nytt blod.

Karin Jonsson själv talar om att få in nya medlemmar, att öka engagemanget och behålla verksamheten i de gamla kretsarna även om administrationen sköts från Norrköping.

– Det är viktigt att man kan ha kvar den här breda verksamheten i hela kommunen, säger Karin Jonsson.

Från Kolmårdens och på Vikbolandets sida, med livaktiga kretsar, och kommundelssammanslagningen på 90-talet i minne, hade man motionerat om att det borde vara frivilligt att ansluta sig, men fick ge sig på riksstämman där inriktningsbeslutet var att förändringen ska vara genomförd 2023.

Lisbet Paulsson har varit ordförande i den tidigare Vikbolandskretsen och sitter nu i den nya styrelsen. För Vikbolandet har det varit viktigt med representation från ytterområdena, och det lokala perspektivet. 

– Det har varit primärt att behålla lokal verksamhet, säger Lisbet Paulsson som ser att det lokala arbetet kan leva vidare.

Fakta

Fyra rödakorskretsar i Norrköpings kommun har slagits ihop till en gemensam krets: Norrköpingsbygdens rödakorskrets.

De tidigare kretsarna i Kolmården, Kimstad-Skärblacka och Vikbolandet kommer att fortsätta sina verksamheter i rödakorsgrupper, som blir stommen i den nya gemensamma kommunkretsen, tillsammans med den nuvarande verksamheten i Norrköpings stads rödakorskrets.

Nyvald ordförande är tidigare kommunalrådet Karin Jonsson, Vikbolandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!