Flera bränder under natten – utreds som mordbränder

En byggnad nära ett stall vid Hageby ridklubb i Norrköping började brinna i natt. Det brann även senare i Tjalvegården samma natt. Polisen misstänkte ett samband och senare på lördagen anhölls en man på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Brinnande byggnad på Bäraregatan i Norrköping.

Brinnande byggnad på Bäraregatan i Norrköping.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Norrköping2023-04-29 04:34
undefined
Brinnande byggnad på Bäraregatan i Norrköping.

Larmet kom till SOS Alarm vid fyratiden under natten mot lördag om en bod som brann vid Hageby ridklubb. Enligt räddningstjänsten var branden 10x5 meter stor och i närheten av ett häststall.

Räddningstjänsten uppgav att man försökte skydda stallet från strålningsvärme och gnistor.

Boden brann ner under kontrollerade former. Närliggande byggnader drabbades inte av branden trots strålningsvärme och gnistregn. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand efter händelsen.

Polis och räddningstjänsten fick även åka till Tjalvegården i Norrköping efter ett automatlarm som kom under natten. Lokalen ligger endast 500 meter från ridklubbens drabbade byggnad. På platsen upptäcktes en uppbruten dörr och inne i byggnaden hade det brunnit.

undefined
Brand och sabotage vid Tjalvegården i Norrköping.

Tjalve Orienteringsklubbs ordförande, Johan Dahm, berättar att ett fönster var krossat och att någon tänt eld på en gardin i klubbstugan.

– Det kommer som en överraskning för oss. Det har varit några incidenter de senaste åren, men jag vet inte var det här kom ifrån, säger han.

Inbrottslarmet gick igång, och även brandlarmet under natten. Då blev Johan Dahm varse om att något hänt.

– Det är jättetråkigt. Vi är rädda om den fina Tjalvegården vi har och vill inte ha någon som förstör det, säger han och fortsätter:

– Man blir mer orolig nu, ridklubben utsattes också inatt, så man undrar vad det är för en galning som springer runt och tänder eld? Mitt i allt elände får man säga att vi klarade oss väl med tanke på vad som hände ridklubben.

undefined
En specialiserad brandhund användes vid undersökningen.

Området har under senaste tiden blivit utsatt för flera bränder.

Polisen inledde en förundersökning om försök till mordbrand och under lördagen utfördes en teknisk undersökning av Tjalvegården. På platsen fanns patruller i yttre tjänst och kriminaltekniker.

– Vi har bland annat använt en specialiserad brandhund, säger polisens presstalesperson Marcus Anefur.

På lördagskvällen gjorde polisen en uppdatering om läget. En man i 25-årsåldern, hemmahörande i Norrköping, har anhållits på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. Det är den högre misstankegraden.

– Vi har tittat på det utredningsmaterial som har funnits under dagen och då fattade man beslut om att hämta in en person. Efter förhör beslutade åklagare att han ska vara anhållen, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande polisbefäl.

Mannen är anhållen misstänkt för branden på ridklubben och satt på måndagen kvar som frihetsberövad. Polisen kommer nu att fortsätta utreda om mannen kan kopplas till någon av de andra bränderna.

– Det har brunnit i närområde och närtid och vi måste titta på om vi får ihop de här andra bränderna mot den här personen också. Vi kommer fortsätta undersökningarna om det finns ett samband med de andra bränderna. Men just nu sitter han anhållen för en brand definitivt, säger Lars-Göran Nilseryd.

Utredningen fortsätter för att klargöra om det finns samband med fler av de bränder som skett i närtid i området. En våffelstuga i hörnet av Dagsbergsvägen och Ljuragatan skadades svårt i en brand förra veckan. Även den branden misstänker polisen var anlagd.

Brinnande byggnad på Bäraregatan i Norrköping.
Brinnande byggnad på Bäraregatan i Norrköping.
Karta: Bäraregatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!