Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Alla som smygfotograferats borde få veta det"

Vänsterpartiet vill att spaningsmaterialet som samlades in av den så kallade säkerhetsutredaren ska delges alla som på något sätt finns med i materialet. "Tyvärr visar inget annat parti tecken på att de vill agera", säger Nicklas Lundström (V).

Nicklas Lundström och Vänsterpartiet vill att kommunen och Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden agerar snabbt. Den som på något sätt ingår i materialet från den så kallade säkerhetsutredaren borde få ta del av det, säger partiet i ett nämndinitiativ.

Nicklas Lundström och Vänsterpartiet vill att kommunen och Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden agerar snabbt. Den som på något sätt ingår i materialet från den så kallade säkerhetsutredaren borde få ta del av det, säger partiet i ett nämndinitiativ.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2022-12-15 14:00

De "spaningar", eller "observationer", som Norrköpings kommun bedrev mot misstänkta bidragsfuskare är under utredning av JO. Nu begär Vänsterpartiet i ett nämndinitiativ att de uppgifter som den spanande "säkerhetsutredaren" har samlat in ska delges de personer som på något sätt figurerat i utredningarna. Nicklas Lundström (V), gruppledare och ledamot i nämnden, kommenterar varför partiet nu vill att nämnden agerar:

– JO-granskningar brukar ta tid och då tycker vi att det minsta som kommunen kan göra är att informera alla som utsatts för spaningen. De som varit oskyldiga eller de som inte ens misstänkts för något har alltså inte fått veta att kommunen i hemlighet fotograferat dem. Det är allvarligt. Men det tyckte inte andra ledamöter i nämnden. Det är locket på från alla håll. De som styr nu och de som styrde tidigare, säger Nicklas Lundström.

Vänsterpartiet vill att det tas beslut om att information ska gå ut till alla så snabbt som möjligt. Men ett beslut i nämnden kanske kan tas i januari nästa år

– Enligt indikationer vi har fått är det bara när spaningen stärkt misstankarna om fusk som information har gått ut. De som har övervakats utan att ens vara misstänkta för fusk har inte informerats alls. Det är oacceptabelt, säger han.

Folkbladet har ställt flera frågor till kommunens ansvariga politiker om hur de ser på hur och om informationen som samlats in av "säkerhetsutredaren" ska delges medborgare som på något sätt är berörda. Kommunstyrelsens ordförande, Sophia Jarl (M), har svarat via mejl.

Kommer ni att informera dem som varit föremål för observationerna?

– Det här är en frågeställning som beredningen av nämndinitiativet kommer hantera och jag vill inte kommentera detta innan man från kontorets sida har tittat på vad som är lämpligt att göra både utifrån ett juridiskt och moraliskt perspektiv.

Kommer ni att berätta vad ni har på dem?

– Även här vill jag avvakta hanteringen av nämndinitiativet men även hur JO ser på detta. Mitt ingångsvärde är att vi kommer följa det som JO anser är lämpligt att göra.

Kommer även den som inte direkt har varit föremål för misstanke om fusk, men ändå finns med i materialet, att informeras?

– Om det finns dokumentation som rör utomstående så är det min uppfattning att vi ska titta på hur det hanteras – både juridiskt korrekt men också vad som är rätt ur ett förtroendeperspektiv. Som medborgare i Norrköpings kommun ska man känna sig trygg med att det inte förekommer sådan dokumentation inom kommunal verksamhet.

Om ingen eller bara begränsad information kommer att gå ut. Kan ni förklara varför?

– Jag vill avvakta JO:s utredning. Jag som kommunstyrelsens ordförande kommer säkerställa att vi gör det som krävs utifrån den. Det här är ett arbete som utgår från säkerhetsavdelning och den är organiserad under kommunstyrelsen så jag har ett dubbelt ansvar för att detta blir rätt och riktigt i framöver.

Vi ställde även frågorna till ordföranden i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) och 1:e vice ordförande i nämnden Senad Mutic (S). Eva-Britt Sjöberg svarar att initiativet kommer att tas upp på kommande presidiemöte. "Så när och hur svaret blir kan jag inte svara på än", skriver hon. Senad Mutic har inte svarat på våra frågor.

Justitieombudsmannen

Justitieombudsmannen (JO) granskar att myndigheterna följer lagar och förordningar som styr deras arbete. 

Särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.

Riksdagsordningen preciserar att antalet ombudsmän ska vara fyra, varav en chefsjustitieombudsman som är JO:s administrative chef. 

Justitieombudsmannen instiftades år 1809. 

Den svenska justitieombudsmannen är den myndighet som givit upphov till det allmänna begreppet ombudsman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!