Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så jobbar kommunen för att ge stöd efter dödsolyckan

Kommunen har dragit igång sin krisorganisation efter tisdagens tragiska dödsolycka som berör personal och elever i flera skolor och gymnasier. "Oerhört tragiskt för de familjer som drabbats", säger Sophia Jarl (M).

Jonas Eriksson, utbildningsdirektör berättar om det stöd som dragits igång för alla berörda efter dödsolyckan.

Jonas Eriksson, utbildningsdirektör berättar om det stöd som dragits igång för alla berörda efter dödsolyckan.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2024-05-22 13:48

Sophia Jarl är på onsdagen tagen av olyckan som skett kvällen innan.

– Det är en väldigt tragisk och hemsk händelse. Jag har ju också barn i gymnasieåldern så det kommer väldigt nära. Det är ju oerhört tragiskt för de familjer som drabbats men även för vänner, lärare och personal som funnits runt de här ungdomarna, säger Sophia Jarl.

– Det är svårt att ta in när det händer sådana här olyckor och det sker ju också i samband med att ungdomarna snart slutar skolan så man blir väldigt berörd.

undefined
Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande: "Jag har ju också barn i gymnasieåldern så det kommer väldigt nära."

När många berörs av en allvarlig olycka drar förstås en hel organisation igång för att stötta. På tisdagskvällen öppnade Skogängsgårdens kyrka i Skärblacka dörrarna för att fungera som en samlingspunkt. Den håller öppet under onsdag och torsdag mellan 14 och 23 för de som vill ha någon att prata med.

– Kommunens organisation jobbar med krisstöd och hjälp till familjerna, vänner och de som berörs. Det samlades ju många barn och ungdomar runt olycksplatsen i går så det finns en del chockade som sett otäcka saker, berättar Sophia Jarl.

Utbildningsdirektören i Norrköpings kommun Jonas Eriksson är på väg mot Skärblacka när vi når honom. Han berättar hur man nu agerar.

– Vi har dragit igång krisledning på respektive skola och också en krisgrupp centralt, förklarar Jonas Eriksson.

– Mycket handlar om de berörda gymnasieskolorna men också Mosstorpsskolan där flera av offren gått tidigare. Det handlar om att säkra upp de elever som kommer till skolan, kunna möta frågor, det ska finnas en trygg plats med trygga vuxna som man kan prata med.

undefined
Jonas Eriksson, utbildningsdirektör berättar om det stöd som dragits igång för alla berörda efter dödsolyckan.

Det gör man genom att omfördela personresurser dit de behövs.

– Vi har skickat ut kuratorer, anställda på centrala barn- och elevhälsan och psykologstöd till enheterna. Sedan är alltså samlingspunkten i Skogängsgårdens kyrka öppen, säger Jonas Eriksson.

– Det är också viktigt att ta reda på vilka skolor offren har gått på och kanske också om de har syskon i andra skolor. Det här påverkar ju fler skolor än bara just Bråvallagymnasiet och Hagagymnasiet i det här fallet.

Det sker också mycket samverkan mellan olika organisationer, exempelvis Svenska kyrkan, i en sådan här situation.

– Det är viktigt. Det här är en extremt beklaglig och fruktansvärd händelse men det visar också en kraft att många kan sluta upp och försöka hjälpa och stötta när det fruktansvärda sker, säger Jonas Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!