Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter alla olyckor - nu får polisen utbildning

Samtidigt som polisen ska garantera trafiksäkerheten på de svenska vägarna är poliser själva inblandade i hundratals trafikolyckor varje år. På tio år har 1800 poliser skadats i trafiken. Det visar en färsk studie från Umeå Universitet.

Foto:

NORRKÖPING2009-01-16 07:47

Orsaken tror Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, är brister i polisernas trafikutbildning.
– Det är ju en ren inbillning att förutsätta att de nya poliserna idag har tillräcklig förarutbildning. Många skaffar körkort sent och har kanske inte så många mil med sig i bagaget när man ska ut i en polisbil, säger han till Sveriges Radio Ekot.
Även i Norrköpings polisområde inträffar årligen många trafikolyckor med polisbilar inblandade, det kan Rolf Gyllensvärd som är ansvarig för polisbilarna i Östergötlands län intyga.
– Det har varit många olyckor, både med inblandad motpart och utan, säger han.

Främst handlar det om lättare plåtskador som uppkommer i parkeringssituationer.
– Jag vet inte om det beror på att de har för mycket att tänka på eller om de har bråttom, säger Rolf Gyllensvärd.
För att komma tillrätta med problemet får samtliga nyexaminerade poliser som anställs inom polismyndigheten i Östergötland genomgå en särskild trafikutbildning. Hans Lundgren, chef för trafikpolisen i Östergötland, är ansvarig för den utbildningen.
– Då får de öva på att köra på bana och i trafiken för att de ska känna sig säkra i de trafiksituationer som kan uppstå, säger han.
Utbildningen sker i tre steg. Under de första dagarna på jobbet får poliserna gå en introduktionsutbildning under en dag där lärarna ser efter var de ligger till i sin körning. Nästa steg är en sju dagars utryckningsutbildning där poliserna mer ingående får lära sig hur de ska köra vid en utryckning. Några månader senare avslutas kursen med två dagar då poliserna får göra ett körprov.

Enligt forskarna som ligger bakom studien vid Umeå Universitet borde många olyckor går att undvika med bättre trafikutbildning, redan på polishögskolorna. Det håller inte Hans Lundgren med om.
Tror inte på snabbkurs
– Under utbildningen på Polishögskolan är det väldigt mycket som ska in och  reflektionsfasen är väldigt viktig. En snabbkurs i trafikutbildning tror jag inte på, säger han.
För tre år sedan gjorde trafikpolisen i Östergötland en utvärdering av trafikolyckorna de själva är inblandade i. Resultatet bjöd på några överraskningar.
– Vår hypotes var att de yngsta poliserna skulle vara inblandade ofta, men det visade sig att många gånger var det poliser som kört i några år som tar större risker som orsakar olyckorna, säger Hans Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om