Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter 1 600 timmars jobb var den vackra brudpällen i Östra Stenby kyrka klar

ÖSTRA STENBY
1600 timmar. Så mycket arbete har Östra Stenby Diakonikrets lagt ned för att skapa den vackra brudpäll som nu förgyller kyrkan.
- I dag är det en högtidsdag, men i morgon kommer det nog kännas tomt. Arbetet har skapat en fin samhörighet, sade Karin Linderhjelm på söndagen.

Vapensköldar och fabeldjur, t ex eldsprutande drakar, pryder täcket som är ett intarsiabroderi med guldskinn över alla sömmar. På bilden ses von Ravensbergska släktens vapensköld med en utfälld påfågelstjärt och ett lejon.
FOTO: SARA SCHÜLDT

Vapensköldar och fabeldjur, t ex eldsprutande drakar, pryder täcket som är ett intarsiabroderi med guldskinn över alla sömmar. På bilden ses von Ravensbergska släktens vapensköld med en utfälld påfågelstjärt och ett lejon. FOTO: SARA SCHÜLDT

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2003-03-31 00:00
Kyrkan behövde en ljuddämpare. Men det som skapats är inte vilken ljuddämpare som helst.
I Östra Stenby Diakonikrets, som är den kyrkliga syföreningen, föddes tanken att återskapa den brudpäll som en gång fanns i kyrkan, men brändes på 1850-talet.
Den medeltida brudpällen var troligen gjord till bröllopet mellan Hedvig von Ravensberg och Torgils Knutsson i Östra Stenby, den omyndige kung Birger Magnussons närmaste man. Enligt Erikskrönikan gifte Torgils sig med Hedvig i Stockholm år 1303.
En brudpäll är ett täcke som troligen bars över bruden på väg in i kyrkan. Den kan också ha använts som sängtäcke och festduk.

<b>Tolkade akvarell</b>
Diakonikretsen tog hjälp av Statens historiska museum och gjorde studiebesök på flera håll. När de återskapade mönstret utgick de ifrån en akvarell gjord av Nils Månsson Mandelgren.
När han kom till Östra Stenby 1846 för att dokumentera kyrkans inventarier hittade han ett märkligt intarsiabroderi, eller guldskinnsbroderi. Mal och råttor hade gått hårt åt tyget. Men han lyckades ändå göra en noggrann beskrivning av tyget och målade av det i akvarell.
- De har verkligen lyckats tolka Mandelgrens akvarell. Brudpällen är av otroligt fin kvalité och väldigt skickligt utformad. Det är ett fantastiskt arbete de gjort, säger Mari-Louise Franzén, antikvarie på Statens historiska museum.
Endast fem medletida brudpällar finns bevarade i Sverige, varav två är hela täcken, två är fragment av täcken och den femente är en dyna.
Mari-Louise Franzén känner inte till några andra kopior av medeltida brudpällar än den som nu finns i Östra Stenby.

<b>Guldprakten syns</b>
- De gamla täckena har blekts och det är svårt att föreställa sig guldprakten. Det ser man verkligen här, säger hon.
Brudpällen är tillverkad av vadmal från Östgöra Ullspinneri och fodrad med lintyg. Guldskinnet som sitter över alla sömmar köptes av en skinnsömmerska. Täcket består av tolv rutor.
- Vi hade varsin ruta att arbeta med, men vi har hjälpts åt också. 1600 timmar arbetade vi i studiecirkeln, men egentligen har vi lagt ner ännu mer tid, för vi har arbetat hemma också, säger Karin Linderhjelm.

<b>Väldigt imponerad</b>
Kontraktsprost Kristina Hallström var väldigt imponerad över Östra Stenby diakonikrets arbete:
- Tänk att ha en så stark tro på att man kan göra det som till en början mest verkar som en dröm. Du vet aldrig hur det ska sluta, många viljor ska arbeta tillsammans, och de klarar det. Det är verklig kvinnokraft och det känns bra att vi hade en riktig invigning. De har min högaktning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om