East Pride är Sveriges fjärde största pridefestival. Årets pridevecka levererar omkring 90 programpunkter arrangerade av olika aktörer runt om i staden. Det innebär att antalet anmälda programpunkter är fler än någonsin i East Prides historia.
– Jag hoppas att vi som tidigare år ska sätta färg på den här staden, att det ska synas och märkas att det är East Pride, och att det också ska finnas något för alla, säger Maria Bergqvist, ordförande i East Pride.
East Pride pågår den 23-29 maj, med parad den 28 maj. Det är den första stora prideveckan i Norrköping efter pandemin. Förra året blev det bara en East Pride Day i Hallarna.
Årets festival smygstartar lördagen den 21 maj då Arbetets museum har vernissage på utställningen "id:Trans" där bildkonstnären och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin medverkar.
Under veckan byter Cnema namn på sin salong Birollen till Queerrollen där bland annat "Kung Kristina Alexander" visas. Filmen presenteras av regissören själv, Elisabeth Ohlson Wallin.
Valåret och världsläget syns i programmet bland annat genom att Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar håller ett öppet möte i Hörsalen, och genom en föreläsning med RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely som berättar om RFSL:s arbete för HBTQI-personer i det krigsdrabbade Ukraina.
– Vi har försökt peppa alla partier att delta med programpunkter. Vi hade så klart tyckt att det hade varit roligt att få hit alla partiledarna under priden. Sedan är det flera av de politiska partierna som har anmält sig till paraden, så det finns en vilja att bidra även om alla inte har möjlighet att skicka sin partiledare, säger Maria Bergqvist.
Pride är både politik och fest, på underhållningssidan hittas en Spice Girls-konsert med House of Silfver och flera programpunkter för unga på Stage Skandia, bland annat musikalen "Ramona och Juliet", historien om Romeo och Julia i en hbtq-tolkning.
– Vi är otroligt peppade på att äntligen få fylla Norrköpings gator med fest, kamp, kärlek och solidaritet under East Pride Parade. I dessa tider är det extra viktigt att vi tillsammans står upp för dem som inte själva kan, säger Levi Leonardsson, paradgruppen.
– I många länder är det inte möjligt att gå i en prideparad överhuvudtaget, påminner Maria Bergqvist.