E-postlådorna svämmar över av skräppost
Trots att det från den 1 april inte är tillåtet att skicka så kallad spam, massutskick av reklam, till den som inte särskilt bett om fortsätter många e-postlådor att svämma över av sådan skräppost.- Vi får omkring 10 000 sådana mail om dagen, konstaterar Peter Fagerlund, vid Norrköpings kommuns IT-enhet.
För offentliga myndigheter innebär massutskicken av skräppost ett enormt merarbet då dessa enligt offentlighetsprincipen måste granska all inkommande post eftersom allt som inte är av ren privat karaktär måste diarieföras. Norrköpings kommuns anställda får i snitt 10 000 onödiga e-postbrev per dag. Men någon manuell funktion som direkt sorterar bort och raderar denna skräppost får man alltså inte ha.
Sorterar maskinellt
- Vi skiljer ut däremot ut misstänkt skräppost från annan inkommande e-post på maskinell väg. Mottagaren av e-postbrevet får då en kommentar på just det brevet om det misstänks att det handlar om spam, säger Peter Fagerlund.
- Mer kan och får vi inte göra. Det är sedan upp till varje användare att rensa ut skräpposten från annan e-post för att inte missa något som måste diarieföras, säger han.
Framöver hoppas han att de kommunanställda i alla fall ska kunna ha en särskild brevlåda dit skräpposten sorteras direkt på maskinell väg. Den anställde får sedan kontrollera denna brevlåda med jämna mellanrum så att inte vanlig e-post hamnat där också. Men på så sätt slipper allt hamna huller om buller i datorn.
Koppling till surfvanor
Peter Fagerlund berättar att det bland annat finns en koppling mellan hur en person brukar surfa på nätet och antalet spam som skickas.
- Det kan vara lite känsligt för den anställde när vi berättar detta. Men det behöver inte alls handla om att man misstänks för att ha varit inne och surfat på någon sida där man kanske inte skulle ha varit, säger han.
Exempelvis berättar han hur kommunens näringslivsbolag har haft sina e-postadresser utlagda på nätet.
- Någon har då scannat av dessa adresser och kunnat skicka massor med skräppost till de här personerna, säger han.
Kan anmäla
Den som får så kallad spam till sin dator, men inte har beställt detta, kan anmäla det till Konsumentverket. Hittills har verket fått in hela 13 171 stycken anmälningar om skräppost.
- Det har avtagit lite den senaste tiden, men det är nog tyvärr inte ett "bevis" på att antalet oönskad e-post har minskat, säger Ola Svensson vid Konsumentverkets rättsenhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!