Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

E-förslag införs i kommunen: "En slags opinionsmätning"

Den 1 augusti i år avskaffas medborgarförslagen och i stället införs e-förslag. Det innebär förenklat att ett förslag måste få 200 röster för att frågan ska tas upp politiskt. "Syftet är att förenkla för medborgarna" säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Sophia Jarl (M), kommunalråd, menar att det blir enklare för medborgarna att engagera sig men införandet av e-förslag.

Sophia Jarl (M), kommunalråd, menar att det blir enklare för medborgarna att engagera sig men införandet av e-förslag.

Foto: Annika Flood, Susanna Beskow Norgren, Thomas Möller

Norrköping2023-03-10 14:00

E-förslag är relativt vanligt runt om i Sveriges kommuner och SKR, Sveriges kommuner och regioner, har under de senaste tio åren stöttat utvecklingen.

– Det gör det enklare för medborgarna att via ett formulär på nätet lämna in ett förslag och söka stöd bland andra medborgare, säger Sophia Jarl.

Till skillnad från ett medborgarförslag, som måste behandlas av en politisk instans oavsett om förslaget har stöd av en eller flera personer, ska ett e-förslag som regel ha stöd av 200 personer för att tas upp.

– Men å andra sidan kan politiken ta upp vilket förslag som helst. Även om man bara fått en "gilla" så kan vi tycka att det är bra och vilja pröva det ändå, säger Sophia Jarl.

Är ett syfte också att sålla ut hur många förslag ni ska behandla?

– Ja, det är klart att rent administrativt så kommer det att bli så. Många är duktiga på att lämna in förslag, vilket är roligt, men vi tycker det är bra att pröva stödet lite bland de medborgare som engagerar sig. Man får ju en opinionsmätning på vilka förslag som är viktiga för våra medborgare på det här sättet. 

Inför införandet av e-förslag kommer kommunen ta fram ett digitalt verktyg för ändamålet. Innan ett förslag läggs ut kommer det att granskas, det måste gälla ett område som kommunen ansvarar för, inte vara kränkande eller stötande och får inte gälla myndighetutövande mot en annan person exempelvis. För att lämna eller rösta på ett e-förslag krävs e-legitimation. Syftet med det är att säkerställa att personen är Norrköpingsbo och att man inte kan rösta mer än en gång på ett förslag.

– Det är internt och ett privilegie för de som bor i Norrköping, säger Sophia Jarl.

Medborgarförslag infördes i kommunen år 2005 och fram till december 2022 hade omkring 1 300 medborgarförslag lämnats in till kommunen. Av dem har flest förslag behandlats av tekniska nämnden, kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden. En sammanräkning av medborgarförslagen under perioden 2014 till och med halvårsskiftet 2022 visar att 7,6 procent av dem bifallits, att 70 procent avslagits och att 19 procent bedömts vara tillgodosedda.

Beslutet om att införa e-förslag har tagits i kommunstyrelsen men måste tas även i kommunfullmäktige då medborgarförslagen formellt ska avskaffas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!