Svenska 15-åringars kunskaper i läsförståelse har försämrats under det senaste decenniet, visar den internationella undersökningen Pisa 2009. Tidigare låg de svenska elevernas kunskaper över snittet – nu ligger de på en genomsnittlig nivå. Enligt Skolverket har var femte elev inte de grundläggande läskunskaper som behövs.
I Norrköping har antalet 15-åringar som går ut med godkända betyg i svenska minskat med fyra procent de senaste fyra åren – från 94 procent 2005 till 90 procent 2009.
Nedskärningar
Enligt svenskalärarna på Navestadsskolan kommer inte de dystra siffrorna som någon chock.
– Det är inte konstigt. De har dragit ned enormt på skolans resurser de senaste åren. För ett och halvt år sedan tog de bort tio lärartjänster från Navestadsskolan. Tidigare kunde vi vara två lärare på 30 elever. Nu ska en lärare tillgodose 30 elevers olika behov, säger Maria Sundberg Bosk, svenskalärare på Navestadsskolan.
”Segregering”
Enligt undersökningen har även skillnaderna mellan hög- och lågpresterande skolor ökat i Sverige de senaste åren. Något som är ett stort bekymmer, enligt Maria Sundberg Bosk och hennes kolleger Maria Weston Nilsson och Mia Sköld.
– Likvärdighet var tidigare ett honnörsord för svensk utbildning. Men de senaste åren har det skett en segregering. De duktiga eleverna går på friskolor, och de kommunala skolorna har inte tillräckliga resurser att hjälpa barn med större behov, säger Maria Weston Nilsson.
”Fler resurser”
Enligt Maria Weston Nilsson finns det forskning som visar tydliga nackdelar med att dela upp elever efter ambition.
– De duktiga eleverna ligger kvar på samma nivå som tidigare, medan de elever som inte presterar lika bra når ännu sämre resultat – därför att de inte får den hjälp de behöver, säger hon
Enligt lärarna är den finska skolan ett föredöme. Något som även Pisa-undersökningen visar på. Finland låg i topp både när det gällde kunskapsresultat och likvärdighet mellan skolorna.
– Där går det bara 16 elever i varje klass. Något som självklart bidrar till att barnen kan få den hjälp de behöver, säger Maria Sundberg Bosk.
Enligt lärarna på Navestadsskolan behövs det sättas in fler resurser redan i lågstadiet.
– Det vi ser nu är ett resultat av de neddragningar som gjorts det senaste decenniet, säger Maria Weston Nilsson.
Dystra siffror för Norrköpings nior
De svenska 15-åringarnas läsförståelse har försämrats enligt den senaste Pisa-undersökningen. I Norrköping är den nedslående utvecklingen ett faktum. Antalet niondeklassare som gick ut med godkända betyg i svenska har minskat med fyra procent de senaste fyra åren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!