Dystert på ja-sidan
NORRKÖPINGDet vilade en tryckt stämning över jasidans valvaka i Norrköping i går kväll. I takt med att resultaten tickade fram på storbildsskärmen stod det ganska snart klart vad en majoritet av väljarna hade sagt: Nej till euron.- Sprittringen inom partiet blir svår att läka, sa Ulla Petterson Carvalho, tidigare socialdemokratisk fullmäktigeordförande.- Vänta och se har varit ett starkt nejargument, sa Nils Vikmång, socialdemokratisk ombudsman i Norrköping.
Ja-sidan hade gemensam valvaka i Norrköping. Det var dystra miner, av flera skäl. De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Billy Gustafsson och Louise Malmström var bland förlorarna. FOTO: ANDREAS SKOGH
Foto:
- Det lutar ju åt ett nej, sa han kort innan.
<b>Inga reaktioner</b>
När den första vallokalsundersökningen presenterades strax efter klockan åtta på tvskärmen syntes inga reaktioner alls. Stämningen var dämpad i hela lokalen som dominerades av moderater och socialdemokrater.
- Klart att valvakan påverkas av det som hänt, sa jasidans kampanjledare i Norrköping, Andreas Krohn.
Han tyckte att nejsidan i valrörelsen utgjorde en spretig motståndare, vilket han upplevt som en nackdel för jasidan.
- Nejsidan har varit osynlig för oss. De ville hålla sig undan. Dessutom har de aldrig sagt vad deras nej är ett ja till.
<b>Moderat kritik</b>
Även Jörgen Rundgren, moderat oppositionsråd i Norrköping, var kritisk till nejsidans kampanj.
- Nejsidan har odlat mytbildning att jasidan skulle vara etablissemanget. Det är en farlig diskussion med en otäck underton, sa Jörgen Rundgren.
Även Ulla Petterson Carvalho var delvis inne på samma tema.
- Det är så många som ställt upp helt ideellt på jasidan.
<b>Stor spännvidd</b>
Hon tycker att valdebatten rymde stor spännvidd.
- Stundtals har debatten varit hätsk vilket är sorgligt. Men det har varit roligt att jobba över partigränserna också, sa Ulla Petterson Carvalho.
Nils Vikmång, ombudsman för socialdemokraterna i Norrköping, var dämpad över resultatet.
- Siffrorna kunde ju ha varit bättre. Nejsidan har uppenbarligen varit bättre på att få ut sina argument. Vi missade att sätta in EMU i ett större sammanhang. Det blev för mycket plånboksfrågor. Frågan handlar mer om vad vi vill med Europa, och det kunde vi ha lyft fram mer, sa Nils Vikmång.
Han säger att socialdemokraterna nu måste sätta sig ner och utvärdera insatserna.
- Vi måste lyssna in vilka argument som gjorde att väljarna röstade nej.
Till skillnad från Ulla Petterson Carvalho tror han inte att partisplittringen blir så svår att överbrygga nu efter folkomröstningen.
- Jag måste ändå säga att det är skönt att resultatet blev så tydligt. Ett jämnare resultat hade varit jobbigare, sa Nils Vikmång vid 22-tiden i går kväll.