Usla villkor och utnyttjande av utsatta människor. Och på toppen av det en onödigt stor arbetslöshet. Ungefär så ser sammanfattningen ut i den rapport som Socialdemokraterna i Östergötland tagit fram om effekterna av arbetskraftsinvandringen till Östergötland.
– Jag trodde att det skulle se illa ut. Men inte så här illa. Det som överraskade mig mest var att samhället inte har full koll på hur många som verkligen är i Sverige och jobbar och som är arbetskraftsinvandrare, säger Alexander Fröderberg som är socialdemokrat och som en del av sin utbildning i statsvetenskap har skrivit rapporten åt partidistriktet.
I rapporten visar han att den utländska arbetskraften har ökat och att den i september i år var på en högre nivå än innan pandemin. 31 procent av de som arbetskraftsinvandrat till Östergötland har gjort det därför att de har en högskoleutbildning och har den kompetens som arbetsgivare efterfrågar. Enligt rapportförfattaren är resterande två tredjedelar inte alls lika självklara. Då har det handlat om arbetskraft med låga krav på kompetens.
– Nästan två tredjedelar av alla arbetstillstånd är till yrken inom LO-branscherna. Det har skett en förskjutning ifrån att tillgodose nödvändig kompetensförsörjning till att täcka ett underskott på arbetskraft, säger Alexander Fröderberg.
Avdelningarna i Östergötland för fackförbunden Transport, Hotell och restaurang och Byggnads har hjälpt honom med att ge en bild av hur de ser på verkligheten i länet. Mats Andersson är ombudsman för Transporarbetareförbundet avdelning 4.
– Vi ser att lönerna ligger väldigt lågt bland många av de som kommit till Sverige. Det är långa arbetsdagar och vi vet att det finns anställda som tvingas att betala tillbaka sin lön till arbetsgivaren kontant. Det här skapar en osund konkurrens som också seriösa arbetsgivare ser, säger han.
– Reglerna för arbetskraftsinvandring påverkar alla på arbetsmarknaden eftersom de bidrar till löne- och villkorsdumpning. De bör bli hårdare och följas upp bättre, säger Joakim Karlsson, ordförande hos Transport.
Enligt rapportförfattaren finns det alltså stora brister i hur samhället kontrollerar arbetskraftsinvandingen. Han kan inte se att lagstiftaren riktigt är med för att motverka problemen.
– När jag talat med myndigheter upplever man att sekretesslagstiftningen är ett problem och dom få fall av människohandel och människoexploatering som har varit uppe i domstol har sällan givit fällande dom, säger han.
Han presenterar ett antal åtgärder som samhället borde vidta för att komma åt de problem som beskrivs i rapporten. Det här är också förslag som Socialdemokraterna i Östergötland kommer att driva. Han ger exempel på några av förslagen.
– Arbetslösa i Sverige bör matchas mot utbildning eller arbete direkt för att tillgodose kompetensförsörjningen i stället för att arbetsgivare fritt ska välja att ta in utländsk arbetskraft. Det är nödvändigt att arbetsmarknadsprövning återinförs. Gör det kriminellt för arbetsgivare att ta betalt från arbetstagare. Arbetstagaren bör ges möjlighet att söka annat jobb i Sverige om arbetsgivaren fuskat, säger Alexander Fröderberg.
– Det här är bra förslag. Vi har en hög arbetslöshet i Sverige och att importera arbetskraft till Sverige inom yrken som inte kräver särskilt mycket kompetens skadar mycket, säger Mats Andersson.