Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dyster prognos från länsarbetsnämnden

NORRKÖPING
Lärare och sjukvårdspersonal har lätt att få jobb i dag. Men annars ger länsarbetsnämndens vårprognos en dyster bild av arbetsmarknaden.
- Det finns jobb inom alla sektorer, men de är inte många, säger Jens Lotterberg, utredare vid länsarbetsnämnden.

Norrköping2003-04-30 00:00
Länsarbetsnämnden har i dagarna presenterat sin vårprognos, där ganska dystra besked lämnades. Prognosen väntas gälla för 2003 och 2004. Antalet varsel har varit stort under flera år, hittills i år det största sedan 1997. Och arbetslösheten ökar. Men man vill ändå inte kalla det för lågkonjunktur.
- Snarare en blek normalkonjunktur, säger Jens Lotterberg.
För jobben finns - inom i princip alla sektorer. Det är bara det att de inte är tillräckligt många.
Det är främst varsel inom IT- och telekomsektorn som bidrar till de dystra siffrorna. Och i januari varslades 400 anställda vid Whirlpool.
- Det kommer nog tyvärr inte att stanna där, säger Jens Lotterberg.

<b>Svetsare och svarvare</b>
Många av dem som måste lämna Whirlpool kan inte räkna med liknande arbeten i framtiden. I stället är det verkstadsindustrin, vård- och omsorgssektorn samt utbildningssektorn som ger framtidsmöjligheter.
- Inom verkstadsindustrin handlar det om yrken som kräver viss utbildning, såsom svetsare, maskinoperatörer och svarvare. Men de rena monteringsjobb som många har haft kommer inte att finnas.
I länet har redan i år 1 300 personer varslats om uppsägning. Nästan hälften av dem finns i Norrköping. Och Norrköping har fortfarande den högsta arbetslösheten i länet. Men det finns vissa ljusningar. Inom särskilt tre områden utmärker sig pensionsavgångarna extra mycket de närmaste åren.

<b>Många pensionsavgångar</b>
Det ena området är den offentliga förvaltningen. Det handlar om administrativa jobb inom stat, kommun och landsting.
- Det här är ingen stor sektor, men erbjuder möjligheter för den med samhällsvetenskaplig eller ekonomisk utbildning. Många chefer och halvchefer, som arbetat sig upp, går i pension snart, säger Jens Lotterberg.
En annan sektor är sjukvård och omsorg.
- Här är siffrorna desto högre eftersom det är många fler som jobbar inom denna sektor.
En ganska stor pensionsavgång väntas också inom utbildningssektorn.
- Det var väldigt populärt att göra karriär somlärare bland dem som föddes strax efter andra världskriget, säger Jens Lotterberg.
Dessa fyrtiotalister kommer snart att gå i pension.
Några råd inför framtiden är att utbildning ofta lönar sig. Kanske bör man först ta reda på vad prognoserna säger om vissa yrken. En sektor Jens Lotterberg inte rekommenderar är framför allt kultur- och mediaområdet.
Arbetslösheten i Sverige är i dag 4,3 procent av arbtskraften, i Östergötland 4,7 procent. Prognosen för landet under 2003 är 5,0 procent och för 2004 omkring 4,6 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!