Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dyrast säng inte bäst

Ett högt pris är ingen garanti för en bra säng. Flera modeller klarar inte hoppande barn och Dux fick underkänt i hållbarhet. Testfaktas test visade också att bäddmadrassen kan dra ner komforten.

Testets sängar utsätts för tusentals stötar och tryck. Foto: Testfakta

Testets sängar utsätts för tusentals stötar och tryck. Foto: Testfakta

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2008-11-24 03:00
Man behöver inte vara prinsessa för att uppskatta en mjuk och skön säng. Men leverantörerna är många och valet av en ny nattmöbel kan leda till sömnlösa nätter. Testfakta har testat åtta mjuka sängar i prisspannet 6 000 till drygt 22 000 kronor - både vad gäller bekvämlighet och hållbarhet.På Swerea IVF i Mölndal undersöktes sängarnas förmåga att fördela trycket från kroppen samt hur väl sängarna för bort värme och svett under natten.- Sängarna andas. Däremot förvånade det mig att det var så pass stor variation vad gäller tryckfördelningen. I tidigare tester har sängarna varit mer likvärdiga. Vad det beror på är svårt att säga eftersom vi inte tittat på själva konstruktionen, säger Alf Börjesson, testledare på Swerea IVF. Tryckfördelningen testades med hjälp av en tryckmatta med 2 300 mätpunkter som placerades under speciella intryckskroppar med olika diameter och tyngd. Skillnaden i belastning ska efterlikna trycket från en person som ligger på rygg eller på sidan samt under hälarna där trycket blir som störst. Bäddmadrasser avgör
Betygsättningen baseras på testresultatet för resårbotten och bäddmadrass tillsammans eftersom man ofta köper båda i ett paket. Men om möjlighet ges kan ett smart sätt vara att själv pussla ihop den mest prisvärda varianten. Testfaktas test visar nämligen att bäddmadrasserna kan göra både från och till för komforten. För testvinnaren Ekens bidrog bäddmadrassen till det höga omdömet i detta moment. För Ikea drog däremot bäddmadrassen ned betyget då den minskade sängens bekvämlighet kraftigt. Ikeas säng fick därmed sämst betyg när det gäller tryckfördelning.- För att välja den säng som bäst passar den enskilda individen är en kombination av faktorer viktiga, tryckfördelning är en, att fukt och värme transporteras bort en annan. Vi uppmanar alltid att man själv provar den säng man ska välja, säger Ylva Magnusson pressansvarig på Ikea Sverige.Näst sämst på att fördela tryck var testets dyraste säng från Hästens. Den klarade sig okej i ryggläge men för den som sover på sidan är detta inget bra val. - En säng bör fördela trycket bra oberoende av personens liggställning eller vikt. Hästens förmåga att fördela trycket minskar kraftigt då man simulerar sidoläge. Med det kan man dra slutsatsen att sängen inte är lämplig för en tyngre person eller en person som sover på sidan. Troligtvis känner du då av sängens fjädrar, vilket förstås är en nackdel om du tycker om att ligga mjukt, säger Alf Börjesson. Men en säng ska inte bara vara bekväm. Den som köper något för flera tusen kronor förväntar sig att den ska hålla ett tag, även om barnen leker i sängen. På Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås utsattes sängarna för olika typer av utmattnings- och stötprovningsstest - 45 000 överrullningar av en trumma på 140 kilo, 20 000 tryck på 100 kilo och en 35-kilosvikt som släpptes från 30 centimeters höjd mot sängen för att simulera hoppande barn. Alla sängarna klarar motsvarande 10-12 års normalanvändning utan att förlora för mycket i mjukhet och höjd. Höjden får enligt branschorganisationen Möbelfaktas kvalitetskrav inte gå ner mer än 25 millimeter. När det gäller hållbarhet finns däremot många brister. Brutna ribbor
Flera sängar fick brutna bottenribbor och sämst av alla klarade sig Dux. När sängen sprättats upp efter utförda tester hittades flera fjäderbrott i resårbotten. I kombination med en stukad sängkant gav detta Dux ett streck i hållbarhetsmomentet vilket också medförde en sistaplats i testet som helhet. - Att man råkar ut för ett spiralbrott är ju självfallet olyckligt, men måste ställas i relation till hur testet gått till. Vi använder sedan många år samma testinstitut som Testfakta köpt detta test av, och innan vi fått närmare detaljer kan vi självfallet inte uttala oss i detta specifika fall, säger Nina Giljam, informationsansvarig på Dux.
Fakta om testetSamtliga sängar i testet är 90x200 centimeter och av typen resårbotten med bäddmadrass. Den mjukaste varianten av respektive modell har testats. Kombinationen resårbotten och bäddmadrass har valts av respektive tillverkare eller återförsäljare med undantag för Hästens. Företaget ville inte medverka i testet med hänvisning till att man befann sig i ett modellbyte. Testfakta har därför på eget bevåg köpt in den mest passande modellen från Hästens. Sängarna har testats med och utan bäddmadrass men betyg och omdömen baseras enbart på testresultaten med bäddmadrass.Komfort/tryckfördelning För att ta reda på hur sängen fördelar vikten har en tryckmatta med 2 300 mätpunkter placerats under intryckskroppar med olika vikt och diameter. Tryckmattan registrerar trycket mellan intryckskroppen och sängens yta i varje mätpunkt. En större intryckskropp med lägre vikt simulerar tryckfördelningen när man ligger på rygg. Med en högre vikt simuleras tryckfördelningen när man ligger på sidan och med en betydligt mindre intryckskropp efterliknas trycket från hälarna där trycket blir som störst.Trycket mäts i millimeter kvicksilver (mm Hg) och ju lägre värde desto mindre tryck mot kroppen.Andning En ångande intryckskropp som simulerar kroppens svettutsöndring placerades mitt i sängen och belastades med en vikt av 30 kilo. Sensorer i sängen mätte temperatur och relativ fuktighet under fyra timmar. Relativ fuktighet mäts i procent och ju lägre värde desto bättre är sängen på att transportera bort fukt.Sättning och utmattning av fjädring. En 140 kilos trumma har rullats 45000 gånger över sängen. Sängarna har därefter utsatts för 20 000 tryck med 100 kg i mitten av sängen och vid kortsidorna. Tillsammans motsvarar detta 10-12 års användning. Efter rullningarna och trycken har man mätt hur mycket liggytan sjunkit (sättning) och om fjädringens egenskaper förändrats. Sättningen i liggytan mäts i millimeter och ju lägre värde desto bättre uthållighet har sängen.Hållbarhet Hur klarar sängen ett hoppande barn? En 35 kilos vikt har släppts 10 gånger på sex olika ställen i sängen från en höjd på 30 centimeter.Efter samtliga testmoment har man sprätt upp sängarna för att kontrollera eventuella brott eller skador på spiralfjädrar eller träkonstruktionen.Baserat på resultatet från de olika testmomenten har sängarna fått betyg mellan 1 och 5 där 5 är bäst. Betygen från de olika delmomenten har därefter viktats samman till ett slutbetyg med följande vikt: tryckfördelning 40 procent, andning 10 procent, sättning i liggytan 10 procent, utmattning av fjädrar 10 procent och hållbarhet 30 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om