Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dyrast är inte alltid bäst <I>Så väljer du rätt träningsskor</I>

NORRKÖPING
De dyraste skorna är inte alltid de bästa. Trots att han är försäljare så erkänner han det, Leif Ilshagen, butikschef vid Team Sportia i Skeppsfourneringen.
- Det viktigaste är att ha rätt skor, säger han, när han guidar Folkbladet genom den det enorma utbud av träningsskor som finns.

Leif Ilshagen, butikschef vid Team Sportia, använder en videokamera för att filma skoköparnas steg när de joggar. Allt för att hitta den rätta skon till varje kund.	
FOTO: JANNE FORSBY

Leif Ilshagen, butikschef vid Team Sportia, använder en videokamera för att filma skoköparnas steg när de joggar. Allt för att hitta den rätta skon till varje kund. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-11-05 00:00
Springer du på asfalt en gång i veckan, tränar du aerobics fyra gånger per vecka eller spelar du badminton inomhus? Det gäller att ha rätt skor vid rätt tillfälle. Men det är lätt att känna sig vilsen när man ska köpa nya träningsskor. Utbudet är enormt och tekniken och trenderna gör att nya modeller ständigt syns i butikerna.
- Det räcker inte att titta på skornas pris. Gäller det exempelvis skor som ska användas för jogging spelar sådant in som hur ofta man springer och på vilka underlag samt om man har något särskilt fotfel, säger Leif Ilshagen.

<b>Många joggingskor</b>
Just jogging satsas det mycket på bland skotillverkarna. Det finns skor i alla prisklasser och med alla möjliga specialfunktioner. Och som sagt - dyrast är inte alltid bäst. Till hjälp för kunden finns butikspersonalens kunnande men också en möjlighet att bli videofilmad när man joggar på ett löpband för att upptäcka eventuella fotfel.
Ett sådant fel är så kallad överpronation, det vill säga att när man går eller springer så sätts foten först ned på hälens utsida och så rullar man foten inåt i steget. Denna rullning gör att benet vrids lite vid varje steg och det kan orsaka benhinneskador. För att förhindra detta finns särskilda skor med förstärkningar på innerkanten, vilket gör att rullningen stoppas.
- Vi i butiken är inga ortopeder men har fått viss utbildning för att kunna sälja rätt skor. Vi har också ett mycket nära samarbete med en ortopedtekniker, säger Leif Ilshagen.
Joggingskorna har olika dämpningssystem, såsom luftkuddar, gelé eller gas, men Leif Ilshagen säger att tekniken har kommit så långt att de flesta dämpningssystem är bra i dag.
Något som kan skilja de olika skorna åt är själva lästen.
- En kvinna provade alla skor vi hade av ett visst märke för hon hade fastnat för just det. Men inga skor passade, då de kändes för breda. Jag rekommenderade ett annat märke och de passade perfekt med en gång, säger Leif Ilshagen.

<b>Mängder med sorter</b>
Det var bara joggingskorna det. Sedan finns det skor som går under namn som indoor, aerobic, street och walking med mera.
För den som ska gå på Friskis och Svettis eller något liknande duger nämligen inte löparskorna. Det finns särskilda skor för detta.
- Dessa skor har dämpning fram och bak vilket är bra då jympan innehåller många hopp där man sätter i främre delen av foten. Dessutom är denna sko mer stabil och greppet mot inomhusgolvet bättre.
Men tro då inte att aerobic-skorna duger för all inomhussport. Ska du spela badminton, handboll eller kanske innebandy är en sko med en sula som är gjord av naturgummi att rekommendera. Den ger ett väldigt bra grepp, vilket behövs vid sporter som kräver snabba förflyttningar på ganska hala golv.
Nackdelen med dessa så kallade indoor-skor är ironiskt nog just det bra greppet. Det är lätt att vrida knän och fötter fel då skon inte följer med i alla hastiga vridrörelser på grund av att den greppar så bra på underlaget.

<b>Vandringsskor på modet</b>
Det finns också särskilda walking-skor att använda både i stan och på fjällvandringar.
- Joggingskor går bra att promenera i också, men de särskilda vandringsskorna är kraftigare och mer stabila. De är däremot inte avsedda för jogging, säger Leif Ilshagen, och berättar att många stadsbor köper walking-skor idag då de är sköna promenadskor i stan.

<B>? Hur lång livslängd har då träningsskor?</B>
- Det beror helt på hur ofta de används, var de används och hur tung du är, säger Leif Ilshagen.
De flesta skor är i dag märkta med ett tillverkningsdatum. Skorna åldras nämligen även om du inte använder dem. Det är alltså inte bara slitage, sol, vatten och vind som påverkar. Materialet i skorna, främst då gummit, blir stummare och torrare med tiden.
Att köpa förra årets modell på rea går trots allt bra.
- Men man får räkna med att de kanske har en kortare livslängd då.
- Det är inte mjölk vi säljer, men det är ändå bra att ha en viss kontroll på tillverkningsdatumet, säger Leif Ilshagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!