Dyrare att servera alkohol i Norrköping
Avgifterna för serveringstillstånd för alkohol i Norrköping höjs med 33 procent.Det beslutade kommunfullmäktige i Norrköping igår, efter en lång debatt.Vidare blev det en lång debatt om omstruktureringen av skolverksamheten på Vikbolandet.
Det blir betydligt dyrare att få serveringstillstånd i Norrköping. Kommunfullmäktige beslutade i går kväll att höja avgiften, i vissa fall med 33 procent. Foto: Scanpix
Foto:
- Vi föreslår att skolorna på Vikbolandet görs om till utbildningsenheter för barn från ett år och upp till 11 eller 12 år, sa Jan-Erik Persson, ordförande i beredningen. För att inte dra på sig för stora lokalkostnader kan ett flexibelt förhållningssätt råda mellan Vikbolandsskolan och de övriga områdena.
Ett förslag som kommunalrådet Li Teske (s) tog till sig:
- Vi kommer att ta med oss de synpunkter som Vikbolandets fullmäktigeberedning lämnat, precis som vi även tar med oss synpunkter från andra områden runt Norrköping, vid utarbetandet av eventuella förslag till omstrukturering av skolverksamheten.
Hetsig debatt
En oväntat lång och hetsig debatt blev det om förslaget att ändra och i de flesta fall höja avgifterna för tillstånd till alkoholservering.
- Det handlar om att höja avgifterna, så att de täcker självkostnaden för en effektivare tillsyn av företag som serverar eller säljer alkohol.
- Vår ambition har ökat och vi har anställt ännu en person för att klara tillsynen, förklarade Iréne Lindén som dock fick mothugg av bland annat moderaterna:
- Jag kan inte se var i handlingarna det står att höjningen täcker självkostnaden, menade oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m).
- Och jag tror en höjning kan leda till ökad svartförsäljning hos många restaurangägare, trodde David Ergul (fp). Så det här förslaget att höja tillsynsavgiften gynnar inte företagare i restaurangbranschen.
"Missgynnas"
Margareta Ericsson (kd) menade att krogägare med utländsk härkomst missgynnas:
- Det går rykten om att sådana krogägare trakasseras och får fler tillsyner än andra restaurangägare i Norrköping och det gäller verkligen att se till att alla behandlas lika.
Christian Gustafsson (m) menade att synen på krogbranschen var egendomlig:
- Iréne Lindén har en skrämmande syn på restaurangnäringen, som ju är viktig för vår kommun, för att ge liv och rörelse på stan.
Karin Jonsson (c) pekade också på alkoholens biverkningar:
- Vi måste komma ihåg att alkoholen kostar Norrköping 200 miljoner kronor per år i alkoholvård och omhändertagande av barn till missbrukande föräldrar och då är inte några tusenlappar i tillsyn av restauranger ett dugg att diskutera.
- Det blir också ofta stökigt på stan och det kostar pengar att göra i ordning efter effekter av den här verksamheten, tillade Iréne Lindén innan fullmäktige gick till omröstning och beslutade om förslaget som innebär att tillsynskostnaden i de flesta fall höjs med 33 procent.
Underskott
Inledningsvis diskuterades också Norrköpings kommuns ekonomi i stort:
- Just nu pekar det mot ett underskott på 24 miljoner kronor i år, men än är det lång tid kvar av året och vi kan hinna reglera detta underskott, menade kommunalrådet Mattias Ottosson (s) som också lade till att man har 51 miljoner i överskott från i fjol att "ta av".
Jörgen Rundgren ville dock ha in ett tillägg att nämnderna redan nu vidtar åtgärder för att komma tillrätta med det befarade underskottet. Ett tillägg som dock avslogs av fullmäktige.
- Men givetvis har alla nämnder redan nu ett uppdrag att se över alla sina kostnader för att försöka komma tillrätta med underskottet, tillade Mattias Ottosson.