Även i andra frågor gällande barnlöshet sticker Östergötland ut. Enligt landstinget får ett lesbiskt par betala 3000 kronor för två inseminationsförsök medan ett hetereosexuellt par betalar enligt den subventionerade landstingstaxan, det vill säga 300 kronor per besök. Samtidigt har 15 av landets 21 län samma avgift för lesbiska och hetereosexuella par, enligt siffror från RFSU:s årsbarometer från 2011.
HälsoperspektivAtt Östergötlands landsting har valt att ta ut en högre avgift för lesbiska par vid insemination beror enligt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lasse Pettersson (VL) på att man skiljer på medicinska och icke medicinska åtgärder och att landstinget har tagit beslutet att endast sjukdom ska ligga till grund för en subventionerad insemination, vilket enligt Östergötlands landsting är fallet om ett hereosexuellt par har försökt få barn och lider av så kallad ofrivillig barnlöshet.
- Där Östergötlands landsting skiljer ut sig vad gäller insemination är ju att lesbiska par får betala. Eftersom det endast är en bakomliggande sjukdomsorsak som gör insemination subventionerat, säger Lasse Pettersson.
- Då det är ett kommunalt självstyre varierar de flesta avgifter inom landstinget, det gäller exempelvis även antal IVF-försök. Där har vi valt att två försök ska ingå inom ramen för sjukförsäkringen. Detta är ju en kostnadsfråga. Det är klart att man kan ha större chans att få barn vid fler försök. Men man måste dra en gräns någonstans, fortsätter Lasse Pettersson.
Likriktad vårdNu ska Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, utreda frågan om en mer likriktad IVF- och inseminationshantering.
- Vi gör det dels för att det är ett önskemål från våra medlemmar som tycker detta är knepigt. Och dels för att medborgarna ibland kan ha svårt att förstå att det kan se så olika ut, säger Göran Stiernstedt, chef vid SKL:s avdelning för vård och omsorg.
Utredningen inleds i höst och ska vara klar till årskiftet. Utifrån dess resultat ska sedan SKL ta fram en rekommendation till landstingen.
- Den kommer ju inte vara bindade, utan det är upp till varje landsting att ta ställning till denna. Våra rekommendationer brukar dock följas, säger Göran Stiernstedt.