Dubbelt så många unga togs om hand förra året
NORRKÖPINGI Norrköping har antalet omhändertagna barn och ungdomar fördubblats under 2001 jämfört med 2000. I övriga länet syns inte alls samma ökning. Likadant är det när det gäller ansökningar om LVU-vård av barn visar ny statistik från länsstyrelsen i Östergötland. -Det finns en tyngre social problematik i Norrköping, säger Inger Winkelmann, socialkonsulent vid länsstyrelsen.
71 barn var föremål för omedelbara omhändertaganden förra året i länet, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med 2000. 58 ansökningar om LVU-vård gjordes under samma period. Det är en minskning med fem procent.
De flesta av ansökningarna om LVU-vård gjordes på grund av brister i hemmiljön samt på grund av barnens eget beteende. I Norrköping gjordes 15 ansökningar om LVU-vård av unga under förra året jämfört med 8 stycken under 2000. 28 barn omhändertogs omedelbart i Norrköping under 2001 jämfört med 16 barn förra året. Men det har gått lite i cykler. 1999 tvångsomhändertogs så många som 39 barn.
- De höga siffrorna i Norrköping kan bero på att kommunen är mer anmälningsbenägen och agerar snabbare än andra. Men det är också en indikator på att de sociala problemen är stora i Norrköping, säger Inger Winkelmann.
<b>Bra samarbete</b>
Lars Carlsson, socialdirektör i Norrköpings kommun, säger att socialförvaltningen har ett mycket nära samarbete med polisen.
- Vi träffas varje vecka och får de anmälningar som gjorts mot unga missbrukare. Gatulangningsgruppen gör ett mycket bra arbete i Norrköping, säger Lars Carlsson.
- Ofta är de unga missbrukarna inne i ett så destruktivt beteende att vi måste ta dem därifrån och placera dem på institution för att försöka få bort dem från sitt beroende. Det kan då bli nödvändigt med omedelbara omhändertaganden.
Andelen barn med invandrarbakgrund som varit föremål för LVU-vård var 59 procent i Norrköping vilket är en ökning jämfört med 2000. Totalt i länet ligger siffran på 41 procent.
- Det här visar att vi kanske inte har den kulturella kompetens som skulle behövas för att ta hand om dessa barn mycket tidigare, säger Inger Winkelmann.
- Vi har sett att många av de ungdomar som fastnar i narkotikamissbruk har invandrarbakgrund, säger Lars Carlsson.
<b>Stora sociala problem</b>
Det ansöktes om LVU-vård för 33 pojkar och 25 flickor i länet under förra året.
- Flickorna har kommit ikapp pojkarna nu men institutionsplatserna är främst avsedda för pojkar. Det är bekymmersamt, säger Inger Winkelmann.
- Det är svårt att hitta institutionsplatser överhuvudtaget. Efterfrågan är mycket större än tillgången, säger Lars Carlsson.
<b>Missbruksproblem</b>
Majoriteten av de ansökningar om tvångsvård av ungdomar finns bland dem med missbruksproblematik. Mer än hälften av de omedelbart omhändertagna ungdomarna var flickor, ofta med svår problematik såsom att de utsatts för övergrepp, upplevt depressioner och gjort flera självmordsförsök.
- Det är mycket oroväckande med den allt mer liberala inställningen till droger bland de unga i Norrköping. Vi har märkt att antalet anmälningar om ungdomar med missbruksproblem bara ökar. Många har fastnat i exempelvis heroinmissbruk i mycket tidig ålder. Det gäller lika mycket för flickor som för pojkar, säger Lars Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!