Dubbdäck på polisbilar - trots personalens nej
Polisbilarna i Norrköping är utrustade med dubbdäck. Men personalen vill hellre köra bilar med friktionsdäck.- Det har monterats dubbdäck på bilarna mot personalens vilja, säger Carl-Gustav Nöjd, skyddsombud vid Norrköpingspolisen.
En polisbil, en ambulans och en tredje bil krockade i centrala Norrköping i helgen. Polisbilen hade dubbdäck. Men många poliser anser att det är svårare att bromsa på asfalt med dubbdäck än med friktionsdäck. FOTO: BJÖRN PERSSON/WIGHSNEWS
Foto:
Dubbdäck på olycksbilen
Den polisbil som krockade hade i alla fall dubbdäcken på.
- Vi kör med dubbat på alla polisbilar utom när det gäller trafikpolisen, säger Lennart Andersson, servicechef vid Polisen i Östergötland.
- Trafikpolisen har mätutrustning i bilen som kan visa fel om dubbar används, säger han vidare.
Men många polismän önskar däremot att få köra med friktionsdäck. Framför allt gäller detta dem som mestadels kör inne i stan där det ofta är bar asfalt även på vintern.
- Vi har fört en sådan debatt från personalens sida har vi framfört till ledningen att vi önskar oss allvädersdäck på bilarna. Men ledningen har tyckt annorlunda och det har monterats dubbdäck på bilarna mot vår vilja, säger Carl-Gustav Nöjd.
- Min personliga uppfattning är att det är svårare att bromsa på bar asfalt med dubbdäck. Dubbdäck skulle mycket väl orsaka en olycka liknande den i helgen, säger han också
Dubbat är bäst
Det är varje polismyndighet i Sverige som beslutar vad som gäller i deras område. Lennart Andersson säger att ledningen för polisen i Östergötland har beslutat om dubbdäcken då de anses bäst.
- Ordningspolisen kör exempelvis inte bara i stan utan kan också ha ärenden långt ut på landsbygden.
Även ambulanserna i Norrköping har dubbdäck på.
- Vi satte på dubbdäck på våra ambulanser redan för några veckor sedan, säger Anders Tilly, verksamhetschef vid Ulfab som driver ambulansverksamheten i Norrköping.