Det meddelade polisen på fredagsmorgonen. Beslutet som fattats gäller från och med nu och tills vidare. Det innebär att brottsutsatta platser kommer att kamerabevakas mer frekvent.
– Beslutet är taget men teknikpaketet har inte kommit på plats ännu. Förhoppningsvis sker det inom närtid, säger Olle Fäldt, polisinspektör i Norrköping.
Områdena det handlar om är centrala delar av staden, kvarteren kring Drottninggatan och Kungsgatan, samt stadsdelarna Navestad och Hageby.
– Kamerabevakningen kompletterar det arbete som vi redan bedriver i Norrköping, säger Olle Fäldt.
Svensk polis har i stor utsträckning börjat använda UAS, som står för ”unmanned aerial system”, en avancerad drönare som kan stiga till 200 meters höjd på bara några sekunder. UAS ska bara användas "då behov finns", enligt det nya beskedet.
– Drönare kan användas exempelvis när man söker personer i terräng. Det kan också vara vid stora evenemang, som demonstrationer eller konserter.
Eller fotbollsmatcher på Platinumcars Arena?
– Den arenan är undantagen. Där gäller andra regler och beslut.
Enligt polisen är syftet med kamerabevakningen att:
Förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet.
Avbryta pågående brott.
Underlätta utredning och lagföring av brott.
Upprätthålla allmän ordning och säkerhet.
Ge bättre förutsättningar för att på ett effektivt sätt leda och fördela polisiära resurser.
– Jag skulle säga att det här är ett bra och effektivt verktyg för polisen. Dessutom hoppas man ju att det ska vara både trygghetsskapande och kanske även dämpa brottsligheten i dessa områden där vi sett många anmälningar.
Hur många fasta kameror rör det sig om?
– Det vet jag inte, och vi tänker inte i första hand på antalet kameror utan snarare områdena som ska bevakas. Detta är också ett arbete som sker nationellt, det är inte bara vi i Norrköping som gör den här satsningen.
Polisen har inte tidigare haft någon kamerabevakning i nämnda områden. Däremot kan andra aktörer ha fasta kameror utplacerade.
Vad är viktigast att tänka på när man sätter upp kameror i offentliga miljöer?
– Vi behöver naturligtvis ha ett beslut att grunda det på. Dessutom måste det vara tydligt skyltat att kamerorna finns där. Sedan omprövas beslutet var tredje månad.
Kamerorna, som ska placeras ut, kommer att vara aktiva dygnet runt.