Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Drömmen om kändisskapet

- Förr ville unga bli brandmän och sjuksköterskor. I dag har många en orealistisk syn på arbetsmarknaden. De drömmer om att bli programledare och dokusåpakändisar.  Det säger Anna Skagerström, enhetschef på Ungdomsresursen, apropå att allt fler unga i Norrköping lever på socialbidrag.

Att man är arbetslös och lever på socialbidrag är ingte man vill skylta med precis, förklarar ungdomarna och Folkbladet får lova att bara ta bilder där ingen kan kännas igen.

Att man är arbetslös och lever på socialbidrag är ingte man vill skylta med precis, förklarar ungdomarna och Folkbladet får lova att bara ta bilder där ingen kan kännas igen.

Foto: Tetzlaff Jonas

NORRKÖPING2008-06-28 03:00
- Visst, jag raljerar lite nu, tillägger hon. Det är svårt att prata i generella termer. Många som kommer till oss vill förstås inget hellre än att få ett jobb, men det finns också de som säger rakt ut att de inte vill jobba. Runt 600 ungdomar
Frågan är varför så många unga lever på socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter i dag, samtidigt som arbetslösheten i Norrköping är lägre än på mycket länge. Det handlar om närmare hundra fler ungdomar i vår jämfört med förra våren. Totalt runt 600. Något entydigt svar har inte Anna Skagerström, trots att hon tillhör dem som borde kunna veta. Hit till Ungdomsresursen slussas nämligen omedelbart alla mellan 18-24 år som söker försörjningsstöd. Uppdraget är att se till att de kan försörja sig själva och på så sätt hålla kostnaderna nere för kommunen. Men hon har en känsla av att det kan ha med ändrade attityder att göra. Och det har gått fort. - Vi jobbar ganska mycket med deras inställning till arbete. Det behövde man inte göra för tio år sedan. Jobben finns
- Det finns jobb, hävdar hon. McDonalds och lagerjobb, exempelvis. Men de matchar inte ungdomarnas drömmar och önskemål och många gör stora ansträngningar för att inte ta dem. Hon tror också att inställningen till att leva på socialbidrag ändrats. - Det är inte lika skämmigt att gå på socialbidrag i dag, säger hon. När man pratar med ungdomarna själva får man delvis en annan bild. I en av undervisningssalarna i Trozellihuset dit Ungdomsresursen är förlagd, har sju ungdomar i åldrarna 19-24 just avslutat en lektion i ämnet personlig marknadsföring. Ingen vill ställa upp på bild eller skylta med sitt fullständiga namn. - Varför ska man visa upp att man är arbetslös och får försörjningsstöd? undrar Fredrik. Å andra sidan skulle han inte behöva vara här om han inte ville, markerar han. Har kontakter
- Jag har kontakter och skulle kunna hitta jobb hur lätt som helst, men jag vill läsa vidare på universitetet och få ett jobb som jag verkligen gillar och då måste jag först läsa upp mina gymnasiebetyg. I väntan på den möjligheten tycker han att det är helt okey att leva på socialbidrag. - Det är inget fel att be om lite hjälp, säger han. Niklas har en annan inställning. - Ingen som sitter här vill gå på soss. Det är sista utvägen, men det är inte alla gånger så lätt att erkänna att man är skamsen. Får nobben
Veronika markerar att hon verkligen vill stå på egna ben, men eftersom hon hoppade av gymnasiet har hon haft mycket svårt att få jobb. - Så fort man bara gått grundskolan får man nobben av arbetsgivarna, förklarar Niklas. Inte heller de har någon bra förklaring till att antalet unga med socialbidrag ökar. Men Niklas tror att det till viss del kan bero på att många jobb finns hos bemanningsföretag i dag. Han har själv haft monteringsjobb och lagerjobb via bemanningsföretag. - De förlänger din anställning med en vecka i taget och sen får man kicken när de inte behöver dig längre. Man kan inte planera för något, för man vet aldrig hur mycket pengar man får in.
Ungdomsresursen är det kommunala arbetsmarknadskontorets verksamhet för arbetslösa ungdomar. Man har 250 platser. Det är ett villkor för att få försörjningsstöd att man accepterar att komma hit. Här får man en personlig handledare. De första tre veckorna sitter man på skolbänken och lär sig söka jobb. Sen anpassas vidare åtgärder individuellt. Det kan handla om studier eller praktik på en arbetsplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om