Drömmen om ett bättre liv

NORRKÖPING
På 60-talet kom många finländare till Sverige för att söka ett bättre liv. Hemma var arbetslösheten stor, kanske skulle de finna ett bättre liv på andra sidan Östersjön.

– Jag tycker bilden visar mycket 60-tal och jag känner igen stämningen här, säger Mirja Jussila. Hennes mamma dansar på fotobilden. Mirja har gjort intervjuerna till utställningen om finländarna på Hults Bruk.
FOTO: NICLAS SANDBERG

– Jag tycker bilden visar mycket 60-tal och jag känner igen stämningen här, säger Mirja Jussila. Hennes mamma dansar på fotobilden. Mirja har gjort intervjuerna till utställningen om finländarna på Hults Bruk. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2001-06-15 00:00
Drömmen om ett bättre liv är överrubrik på ett landsomfattande projekt som organiseras i Norrköping av Arbetets museum. Det är en hembygdshistoria med fokus på invandringen. Här har det blivit till en utställning om de finska familjerna på Hults Bruk. Den poetiska titeln är Siklöjans dans.

<b>Fisket viktigt</b>
- Det heter Siklöjans dans eller på finska Muikun Tanssi, för att det var väldigt viktigt med fisket i Ågelsjön, berättar Mirja Jussila. Det var till och med så att arbetarna fick ledigt en höstvecka för att fiska sik.
Sen har det berättats en fantasihistoria om när man kunde se siklöjorna dansa, den historien har levt kvar här ute.
Mirja kom med sin familj till Hults Bruk då hon var tolv år. Det var bra att komma till Hult för här fanns både arbete och bostäder. Dessutom jobb för kvinnorna som fick många uppgifter inom yxindustrin.
Mirja har intervjuat människor om livet på Hults Bruk och tillsammans med ABF, den finska servicehusföreningen Aftonstjärnan och den ideella föreningen Yxskaftet gjort en utställning i gamla gjuteriet.

<b>Kvinnojobb</b>
- Många kom hit och jobbade bara några månader, men andra stannade flera år, berättar hon. Och för mig har det handlat om 60-talet, men under århundradena har det ju funnits många olika invandrargrupper här. Jag har velat lyfta fram kvinnorna i arbetet, det var ju lite speciellt med det här. Kvinnorna målade yxorna och arbetade först i sliperiet och skafttillverkningen.
Den finska andan var kvar länge på bruket, i mitten av 60-talet var det mellan 60 och 70 finländare som arbetade här.
Utställningen visar en modell av det gamla Hults Bruk, från 1886, texterna finns uppsatta på svenska och finska och så är det foton - bland annat på den viktiga bastun - och en del föremål. Finländarna som kom till Sverige talade om "sirapslimpsätarna" som de ofta hade svårt att få kontakt med. Uttrycket kommer från den märkliga seden att äta typ Skogaholmslimpa, något som var mycket exotiskt för finländarna.
Det blir ett program under utställningstiden med vandringar, musik, föreläsningar - och inte minst yxkastning.. Utställningen kan ses till sista september och visas av guide onsdagar och söndagar 13.30.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om