Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Drogfrihet inget krav för att få stödlägenhet

Det ska bli lättare för missbrukare i Norrköping att få egna lägenheter. Kravet på nykterhet och drogfrihet slopas.

Förhoppningen är att missbrukare ska kunna få lägenheter inom både allmännyttan och hos privata hyresvärdar.

Förhoppningen är att missbrukare ska kunna få lägenheter inom både allmännyttan och hos privata hyresvärdar.

Foto: Jimmy Larsson

Norrköping2021-10-21 20:00

Behovet av boendeplatser för personer med missbruksproblem har ökat i Norrköpings kommun.

– I slutet av förra året såg vi att trycket ökade väldigt mycket på vårt jourboende för män med pågående missbruk, säger Maria Sayeler Behnam (S), ordförande i socialnämnden.

Efterfrågan på platser är större än tillgången. Socialkontoret har därför utrett hur behovet av platser kan tillgodoses.

– Vårt förslag är att vi tar bort kravet på nykterhet och drogfrihet i boendena, och att vi breddar målgruppen som klarar av att ha ett eget boende. Tidigare har tröskeln för att man ska kunna få en stödlägenhet varit väldigt hög.

För att få en egen lägenhet ska det i fortsättningen räcka att missbrukaren följer hyreslagen.

– Det innebär att man betalar hyra, inte är en sanitär olägenhet och inte stör grannar. Man ska leva upp till hyreslagen helt enkelt, säger socialchef Yvonne Thilander.

Förhoppningen är att missbrukare ska kunna få egna lägenheter både inom allmännyttan och hos privata hyresvärdar.

– Vi har redan haft ingående samtal med vårt kommunala hyresbolag, Hyresbostäder, och vi ser gärna att vi även har samma dialog med privata hyresvärdar, säger Maria Sayeler Behnam.

Kommunen ska samtidigt ha kvar sina egna missbruksboenden.

– Men vi tror att väldigt många som i dag bor på våra boenden skulle klara av att ha en egen lägenhet.

I dagsläget finns behov av ett 40-tal lägenheter till missbrukare. Tanken är att missbrukarna ska spridas ut till olika stadsdelar. Till att börja med kommer lägenheterna att hyras via socialkontoret.

– Det är först om man visar att man klarar av att leva upp till hyreslagens krav som man kan få överta lägenhetskontraktet, säger Yvonne Thilander.

Besittningsrätten kommer att förhandlas bort.

– Det underlättar för hyresvärden att vidta åtgärder om man bedömer att det blir alltför stökigt, säger Maria Sayeler Behnam.

Socialkontoret ska även stötta med ett mobilt jourteam.

– Genom det mobila jourteamet kommer vi att bli en garant för att det inte blir alltför stökigt och att hyran kommer in i tid.

Satsningen kostar 6,5 miljoner kronor, vilket Kvartetten avsatt pengar till i sin tilläggsbudget för 2022. Beslut om budgeten tas på kommunfullmäktige på måndag.

– Med den här modellen får vi förhoppningsvis ett bättre omhändertagande av våra missbrukare. Vi avlastar också våra jourboenden, säger Monica Holtstad (L), vice ordförande i socialnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!