Dramatik som slutar med folkomröstning?
- Det kommer att bli dramatiskt, och med stor sannolikhet så blir det folkomröstning. Även om socialdemokraterna säger nej. Det hävdar oppositionsrådet Jörgen Rundgren. Samtidigt drar det ihop sig till en jättemanifestation på söndag, med deltagande även från andra orter. - Vi kommer att visa upp vår kampvilja och att vi inte accepterar försämringarna av Vrinnevisjukhuset, säger Jörgen Rundgren.
Därtill kommer grannkommunerna att representeras. Stig Andersson, kommunstyrelsens ordföranden i Finspång, ska tala på mötet likaväl som kommunfullmäktiges ordförande Inga-Lill Östlund, Söderköping och Jan Tellbo, Valdemarsvik. Dessa kommuner drabbas ju likaväl som Norrköping av neddragningarna på akuten med mera på Vrinnevisjukhuset, som ju också är deras sjukhus.
Säger nej
Som framgick av torsdagens Folkbladet avser Norrköpings socialdemokrater, med sina 35 mandat i kommunfullmäktige, att säga nej till den folkomröstning som begärts om sjukvårdens framtid.
Men fullmäktige har 85 ledamöter, och flera andra partier har redan beslutat sig för att säga ja medan andra vill tänka vidare på saken. Hittills är det bara socialdemokraterna som sagt nej. Och då lämnade ändå Mattias Ottosson en dörr i varje fall på glänt, eftersom han sade sig vilja föra en dialog i frågan med de andra partierna.
Jörgen Rundgren omtalar, att moderaterna (18 mandat) på sitt gruppmöte i måndags beslöt sig för att stödja folkomröstning. Också kristdemokraterna (7 mandat), centern (4) och pensionärspartiet (2) har aviserat att de kommer att rösta ja.
Folkpartiet funderar som bäst på saken. Vänsterpartiet och miljöpartiet är i princip positiva till folkomröstning men har inte bestämt sig.
En liten hake
En hake för vissa partier kan vara själva formuleringen i det krav, som alltså samlat 7.167 namnunderskrifter - och därmed, eftersom detta är mer än 5 procent av de röstberättigande, framtvingar att kommunfullmäktige tar ställning till kravet på folkomröstning.
Inte nog med att det då krävs att Vrinnevisjukhuset ska vara ett komplett länssjukhus, med öppet dygnet runt. Det krävs också att sjukhuset ska övergå i (något slags, vilken specificeras inte) alternativ drift.
Det senare kan vara svårt att svälja för flera partier. Men det lär väl vara svårt att ändra på formuleringarna; rimligen måste det vara den formulering, som det samlats in namn för, som också gäller.
Men Jörgen Rundgren tror alltså på majoritet för folkomröstning. Han omtalar också att man har studerat exempel från Storstockholmsområdet, i samband med folkomröstningar om biltullar där. Då handlade det om något, som strikt talat gällde enbart Stockholms kommun, men där då även andra kommuner folkomröstade.
Här finns en analogi till sjukhusfrågan, där Norrköpings kommun alltså må kunna ordna en folkomröstning - men där det likväl är landstinget som äger frågan.
Mer än ett brev
Lösningen på detta är enligt Rundgren en skrivelse till landstinget. Om det blir ja till det refererade kravet/kraven i en folkomröstning blir det alltså Norrköpings kommuns sak att skriva till landstinget och framföra kravet.
Men Rundgren betonar att det ju i så fall skulle handla om betydligt mer än "bara" ett brev.
- Folkomröstningen kommer ju att ge svart på vitt om vad Norrköpingsborna tycker.
Men det hindrar ju inte, att det till syvende och sist ändå är landstinget som bestämmer. Hittills har ju heller inget talat för, att landstinget skulle kunna komma att riva upp sina beslut. Folkomröstning i hela landstingsområdet avvisades ju också med bred marginal av landstingsfullmäktige i onsdags.
Har hänt förr
Rundgren noterar också, att Mattias Ottosson ändå inte stängt dörren för folkomröstning.
- Det har ju också hänt förr i fullmäktige, att när socialdemokraterna märkt att de haft alla andra partier emot sig så har de gett med sig. Då har de inte tyckt det varit så roligt att vara ensamma, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!