Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dopträd invigt i Östra Eneby – "Jag är stolt över det"

När Margareta Hagberg, kaplan i Östra Eneby kyrka, fick se ett dopträd i Vårdnäs kyrka 2018 fick hon en idé om att ha ett liknande i "sin" kyrka. Nu har ett dopträd i smide äntligen kommit på plats och invigdes förra helgen.

Margareta Hagberg, kaplan i Östra Eneby kyrka, tog initiativ till det dopträd som nu har invigts. "Jag är så stolt över det", säger hon.

Margareta Hagberg, kaplan i Östra Eneby kyrka, tog initiativ till det dopträd som nu har invigts. "Jag är så stolt över det", säger hon.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-02-13 12:00

Östra Eneby kyrka är en av Norrköpings äldsta kyrkor och dess äldsta delar är från 1170-talet. Margareta Hagberg jobbar där sen sju år tillbaka och hon kan ofta känna historiens vingslag.

– Jag känner att jag är en del av historien. Tänk om väggar kunde tala, det svindlar nästan, säger hon när hon visar runt i kyrkan.

Framme bredvid altaret står dopträdet som hon så länge drömt om att få till Östra Eneby kyrka. Tanken med ett dopträd är att synliggöra dopet och för varje barn som döps hängs en duva upp i trädet med barnets namn. 

– Valet av duva var självklart för mig. I Markusevangeliet står det om Jesus eget dop och att anden då kommer ner över honom som en duva, förklarar Margareta.

Efter ungefär ett år bjuder kyrkan in till en dopfest där familjerna får hämta hem sin duva, får en barnbibel och bjuds på fika. Dopträd är en relativt ny tradition men som blir allt vanligare i svenska kyrkor.

Det dopträd i Vårdnäs som Margareta blev inspirerad av var monterat på väggen, men det visade sig bli svårt att genomföra i Östra Eneby kyrka. 

– Eftersom kyrkan är k-märkt får man inte borra i väggen hur som helst. Då hade vi först behövt söka tillstånd från länsstyrelsen om att få göra förändringen, och sånt kan ta två år att få svar på fick vi veta.

I stället kontaktade Margareta konstnären Lars-Otto Lindskog i Mörarp, Skåne, och bad honom göra ett fristående träd.

– Han sa att det var viktigt att inget träd blir det andra likt, men han kunde göra något liknande det jag önskade. I mitten av trädet finns en oljelampa i form av en guldkula.

– Det är min egen tolkning av Gudspärlan som finns i frälsarkransen, säger Margareta.

Dopträdet blev klart i höstas men på grund av pandemin har det inte gått att inviga. Många har väntat med sina dop för att kunna ha med sig både släkt och vänner.

– Just nu döps många stora barn, det finns de som springer omkring här framme, säger Margareta.

Förra söndagen, på Kyndelsmässodagen, var det hela fem barn som döptes i kyrkan och fem små duvor i trä pryder nu dopträdet. Oturligt nog blev Margareta sjuk lagom till invigningen, men hon är nöjd ändå och gläds över att dopträdet nu är på plats.

– Jag är så stolt över det och jag älskar guldkulan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!