Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Döpt efter Norrköpings skyddshelgon

S:t OLofsgatan.

S:t OLofsgatan.

Foto: Larsson Foto

Norrköping2021-07-26 07:00

Bild från förr

Dagens vykort, som vi fått låna av Stadsarkivet i Rådhuset, visar en del av S:t Olofsgatan, från förr. Kanske från 1940-talet, med tanke på att de här husen är byggda på 1930-talet.

Till vänster skymtar man en Konsum-butik, som är borta sedan länge och numera finns det ett företagskontor i lokalerna.

Butiken i högra huset innehåller idag en frisersalong, men har under tidigare år bland annat varit hemvist för en möbeltapetserare, ett galleri och ett tag inrymdes här en fiskaffär, med rinnande vatten längs fönsterrutorna, som förekom ibland förr i tiden.

Man kan också notera att de i dag höga träden på båda sidorna, är ganska små och nysatta när fotografen tog det här kortet.

Angående namnet S:t Olofsgatan, kommer det från den norske kungen Olof Haraldsson (995-1030).

Han blev Nordens första och mest populära helgen och han valdes som skyddshelgen för Norrköpings medeltida stadskyrka.

På flera håll byggdes kyrkor med hans namn, bland annat i Sigtuna, Stockholm och i Norrköping. Och här fick han alltså år 1921 även en gata uppkallad efter sig.

Ett sigill som tillhört S:t Olofs gille i Norrköping på 1300-talet, finns bevarat och stadens sigill, som första gången förekommer i ett brev från 1367, visar S:t Olof sittande med en yxa i högra handen.-

År 1936 gjordes S:t Olofsbilden till Norrköpings officiell vapen.

Än idag blickar Olof Den Helige, eller Gull-Olle som han kallas i folkmun, ut över staden. I toppen av Rådhusets 68 meter höga torn finns en sex meter hög förgylld granitskulptur som föreställer Sankt Olof, skapad av skulptören Johan Axel Wetterlund år 1910.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!