Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Donkey och Sandai hotas av avlivning

KOLMÅRDEN
De två kvarvarande elefanterna i Kolmårdens djurpark hotas av avlivning. Elefanten Sandai har reagerat positivt på ett tuberkulinprov.

Norrköping2002-12-12 00:00
De två elefanter som finns kvar på Kolosseum i Kolmårdens djurpark är honorna Sandai, 17 och Donkey, 37.
Nu har Sandai reagerat positivt på ett tuberkulinprov och lämnat ett prov som visar hög aktivitet av antikroppar. Däremot har alla snabelsköljprov som görs varje månad varit negativa till och med september månad. Oktobers test är ännu inte färdigodlat.

<b>Snabb sjukdom</b>
- Det kan vara en ganska snabb sjukdomsutveckling, det har vi sett tidigare hos en av våra elefanter som insjuknat, säger Kolmårdens chefsveterinär Bengt Röken.
Donkey som varit på Kolmårdens djurpark sedan 1960-talet verkar däremot helt opåverkad och har reagerat negativt på alla tester.
Elefanterna kan bära på smitta, precis som människor, utan att bli sjuka. Dessutom går det att behandla tuberkulos och inom djurparken ställs frågan om djuren inte kan få leva vidare.

<b>Ge behadling</b>
Parken diskuterar om det är möjligt att bygga en ny separat byggnad till elefanterna och behandla dem trots att det både skulle bli dyrt och arbetsamt.
- Möjligheten finns att överklaga ett avlivningsbeslut, om vi kan behandla djuren istället. Men något beslut att vi ska göra det har vi inte tagit, säger Magnus Nilsson, djurparkschef.
Om snabelsköljprovet avslöjar smitta fattar Jordbruksverket beslut om avlivning.
- Får vi ett positivt snabelsköljtest går ridån ned. Jordbruksverket har idag ingen policy att djuren ska behandlas, istället betalas en ersättning ut för de djur som måste avlivas, säger Bengt Röken.
- Men jag tycker att vi mycket noga måste överväga alla aspekter, även etiska. Elefanterna kan leva väldigt långa liv och det är känslomässigt mycket svårt att avliva dem. Hur försvarar vi att vi avlivat dem om det visar sig vid obduktionen att de inte har några sjukliga förändrigar?, säger han.
<B>Smittade avlivas</B>
Från Jordbruksverkets sida kommenterar Sigrid-Lisa Olsson:
- Det kan finnas skäl för att i ett enskilt fall ge behandling. Men principen är att det smittade djuret avlivas. Vår uppgift är att i första hand förhindra smittspridning, säger hon till Dagens Nyheter.
Tidigare har tre elefanter vid djurparken insjuknat i tuberkulos på kort tid och avlivats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om