– Jag ville egentligen gå ut med någon form av information redan förra veckan, men allt har inte varit riktigt klart än, säger Anna Hjort-Ööpik, jurist på Domstolsverket.
En ny informationskampanj har en tid varit på gång, men exakt hur den ska utformas är inte klart. På torsdag ska man ha ett möte med Domstolsverkets generaldirektör för att spika kampanjen.
– Att det dröjt beror på flera anledningar, juridiska och tekniska och sedan ska it-avdelningen bygga. Det är helt enkelt komplexa frågor, säger Anna Hjort Ööpik.
På samtliga domstolar i Sverige, exempelvis Tingsrätten i Norrköping, har det funnit datorer där allmänhet och media har kunnat ta del av vad som händer i olika mål. Där har man bland annat kunnat se om en misstänkt tilldelats försvarare, vilka fler personer som är knutna till målet. Det har även gått att söka bakåt i tiden för att se om en person tidigare förekommit som brottsling, som målsägare eller som vittne.
Det var efter att Datainspektionen funnit att det gick att komma åt sekretessbelagda uppgifter som man beslutade att tillfälligt stänga ner allmänhetens datorer. Tidningsutgivarnas, TUs vd Per Hultengård har varit kritisk till beslutet att stänga av datorerna och menade att Tryckfrihetsordningen är starkare än personuppgiftslagen.
Någon ingående information om vem som får tillgång till datorerna när de slås på igen vill inte Anna Hjort-Ööpik gå ut med än.
Kommer det vara olika tillgänglighet till information för allmänheten och media?
– Det är sånt som vi kommer att informera om senare, säger hon.