Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Domen: Rätt att avskeda medarbetare efter miljonfiffel

Ett företag i Norrköping gjorde inte fel när man avskedade en anställd som gjorde privata miljonvinster på att sälja företagets produkter. Det har Arbetsdomstolen beslutat.

Arbetsdomstolen har slagit fast att ett Norrköpingsföretag hade laglig rätt att avskeda en man som sålt företagets varor privat. Den avskedade har inte kunnat visa att han gjorde sina affärer med ägarens godkännande.

Arbetsdomstolen har slagit fast att ett Norrköpingsföretag hade laglig rätt att avskeda en man som sålt företagets varor privat. Den avskedade har inte kunnat visa att han gjorde sina affärer med ägarens godkännande.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Norrköping2023-12-16 12:00

Norrköpingsbon sålde företagets varor privat, utan att redovisa det. Det handlade om varor för miljonbelopp. Enligt den anställde gjorde han det med sin chefs och tillika ägares goda minne. Chefen påstod motsatsen och avskedade den anställde för att han gjort stor skada för företaget. Den sparkade mannen stämde företaget och ville att avskedandet skulle ogiltigförklaras. Det här var våren 2020.

I oktober 2022 kom tingsrättens dom i Norrköping som slog fast att företaget hade laglig rätt att sparka mannen. Han dömdes också till att betala företagets hela rättegångskostnad plus moms. Han hade också begärt ett skadestånd som han inte fick. Samtidigt gav tingsrätten mannen rätt i hans anspråk på provision, slutlön och semesterersättning på drygt 640 000 kronor. 

Den avskedade godtog inte domen och tog den vidare till Arbetsdomstolen som nu har kommit till en slutlig dom. Man anser precis som tingsrätten att den avskedade mannen inte har kunnat styrka att han gjort sina affärer med ägarens godkännande. I domen skriver Arbetsdomstolen bland annat att mannen grovt åsidosatt sina åligganden när han gjort sina privata affärer. Affärerna har skadat företaget slår domstolen fast och säger samtidigt att det fanns laglig grund för avskedandet. 

Mannen ska också stå för rättegångskostnaderna i tingsrätten och för 80 procent av rättegångskostnaderna i Arbetsdomstolen. Sammanlagt handlar det om 260 000 kronor som den avskedade mannen ska betala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!