Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Doldes sanningen för politiker?

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Kerstin Hildebrand (V) kan ha blivit vilseledd av tjänstemän om övergreppen mot de gamla på Hagaborg. Hon vilseledde i sin tur Folkbladets läsare.Det är inte så allvarligt, sa hon till Folkbladets reporter när tidningen för några veckor sedan skrev om övergreppen första gången.

NORRKÖPING2011-07-09 03:00

- Det var den information jag hade fått från områdeschefen. Då hade jag ännu inte läst Lex Sarah-anmälningarna. Jag visste till exempel inget om att man tryckt tillbaka spyor i en brukares mun, säger Kerstin Hildebrand.

Det var för tre veckor sedan som Folkbladet fick ett tips om kränkningar på Sandbyhov. En reporter kontaktade områdeschefen. Hon berättade att två undersköterskor blivit avstängda och varnade, men ville inte berätta vad som hänt. Reportern ringde då Kerstin Hildebrand. Hennes svar löd:

- De har tagit brukare i armen och skrikit. Det är inte så allvarligt.

Det var också den information som, enligt en anhörig som hört av sig till Folkbladet, förmedlades på den stora träffen dit alla anhöriga till brukare på Hagaborg kallats i mitten av juni

Men sanningen fanns att läsa i Lex Sarah-anmälningarna, som vid det laget redan var färdigutredda och alltså hade kunnat lämnats ut efter en sekretessprövning, det vill säga om reportern hade fått veta att de var klara. De är nämligen daterade 3 respektive 10 juni, men diariefördes först 28 juni, då Folkbladet begärde ut dem och kunde rapportera om de grova fysiska och psykiska övergrepp som de gamla utsatts för.

Hur ser du på att du inte har fått korrekt information?

- De här händelserna har ställt många saker på sin spets. Vi ser att vi måste vara mycket mer noggranna med att våra rutiner ska vara förankrade och att jag ska vara informerad mer i detalj, svarar Kerstin Hildebrand.

Även allvarliga missar i rutinerna har förekommit. Enligt kommunens egna riktlinjer för Lex Sarah-anmälningar ska anhöriga till gamla som inte kan föra sin egen talan snarast informeras om vad som hänt. Sofia Björkmans mormor, som Folkbladet berättade om i gårdagens tidning, är en sådan person. Hon är 101 år och dement. Ändå dröjde det närmare tre månader innan de anhöriga fick veta något.

- Det är väldigt illa, säger Kerstin Hildebrand. Det här måste vi lyfta direkt efter semestrarna.

Blir det efterverkningar för tjänstemännen?

- Det måste jag fundera på.

Folkbladet har sökt områdeschefen som har semester, utan att få kontakt. Hon har i en tidigare artikel erkänt att det dröjde alldeles för lång tid innan de anhöriga fick information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om