Dokumentär om swingersklubben

Teaterhuset Arbis och swingersklubben skildras i dokumentärfilmen Sextemplet. Filmen hade världspremiär på Tempo, dokumentärfilmfestivalen.

Robin Karlsson berättar om misshandeln.

Robin Karlsson berättar om misshandeln.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2015-03-13 07:00

– Jag såg filmen i lördags i Stockholm och den är okej. Vissa saker är det för mycket av, medan andra saker skulle ha skildrats mer på djupet. Sedan är jag inte så förtjust i titeln på filmen men man har varit ironisk. För det finns ingen swingersklubb på teatern. Den finns i vårt gamla kostymförråd, i källaren säger Robin Karlsson, teaterdirektör för Arbis.

Från början var filmen tänkt att främst handla om swingersklubben och ägaren Christian, som förlorade sin tidigare klubb Adam & Eva, genom en brand. Men under filmandets gång fick Robin Karlsson alltmer plats i filmen.

Filmens regissör, Johan Palmgren, konstaterar i en intervju för SVT att Robin Karlsson är normbrytande och försöker tänja gränser.

– Men detta gör man inte ostraffat, säger Palmgren.

Robin Karlsson håller på att packa ihop sitt liv och gör sig redo lämna att Norrköping för Danmark. Mask- och kostymverksamheten har redan flyttats från Arbis. Nu väntar Robin bara på att kunna presentera en seriös köpare till Arbis som vill bevara huset.

– Jag har tre seriösa alternativ och egentligen vill jag ligga lågt tills jag kan presentera den köparen, säger han.

Han är inte trött på Norrköping men på bristen på kulturpolitik i stan och på delar av lokalpressen, som han anser har förföljt honom under många år. Droppen som fick bägaren att rinna över var när han i höstas, efter att ha satt upp en burleskshow blev misshandlad flera gånger.

– Vid två tillfällen hoppade en man fram och fällde mig. Jag ramlade och fick flera blåmärken. Sista gången hade en man gömt sig på teatern. Han hoppade fram och slog mig när jag gick runt för att låsa teatern, berättar Robin Karlsson

Så här efteråt inser han att han borde ha tagit beslutet om att lämna Norrköping för flera år sedan, istället för att släpa på en gammal teater som bara genererat en hög bunt med räkningar.

– Jag tycker att jag har gjort en bra kulturgärning när jag räddade teatern från att bli bostäder. Men under alla dessa år har jag inte haft någon dialog med politikerna. De bryr sig inte om oss gräsrötter, konstaterar Robin Karlsson.

Trots att han nu kastar in handuken så är han fortfarande övertygad om att Arbis har en stor potential.

– Arbis fyller 150 år i år och är en av landets bäst bevarade varitéteatrar, som skulle kunna bli ett enormt kulturarv inom lättgenren, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om