Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Döende skickas hem från sjukvården

Något djupt oroväckande har hänt. Sjukvården har börjat skriva ut patienter som "färdigbehandlade" på tidigare stadium än någonsin förr.
Till och med döende människor.
- Jag har hört ambulanspersonal säga, att det var tur att vi hann hem med den här innan hon dog, säger Inger Björk, enhetschef för Hallegården.

Rita Eklund är ytterst bekymrad över de nya chocksiffrorna.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Rita Eklund är ytterst bekymrad över de nya chocksiffrorna. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-03-22 06:00
Det hastigt uppkomna nya problemet togs upp på socialdemokraterna Norrköpings årsmöte i lördags.
Kommunalrådet Rita Eklund omtalade, djupt bekymrad, att kommunens kostnader för korttidsplatser för dem som skrivs ut från Vrinnevisjukhuset som "medicinskt färdigbehandlade" från att ha kostat 4,3 milj kr i i fjol ser ut att rusa upp till 31 milj kr i år.
Det handlar då om sådana, som inte är friska nog att kunna komma hem och då i stället hamnar på den mellanstation, som Norrköpings kommuns korttidsplatser ska utgöra.
Ingressens citat från ambulanspersonal är heller inte enbart uttryck för svart humor utan speglar en bister ny verklighet, som Norrköpings kommun nu med bestörtning försöker skaffa sig grepp om.

Vad har hänt?
Ökningen är alarmerande, frågan är vad som hänt. Något slags "besparing" från landstingets sida måste det ju röra sig om.
Det tycks där ha tänjts ytterligare på gränserna för när man är "medicinskt färdigbehandlad". Som det förefaller, utifrån informationen från Rita Eklund och Inger Björk, skulle man även som döende kunna vara "medicinskt färdigbehandlad". Därför att det ändå inget finns mer att göra - eller vad?

Kortare vårdtider
Och om det då ändå är så illa, och sjukvården inte kan göra något mer, då kan man kanske lika gärna transportera hem den döende - och därigenom spara in landstingspengar till annat. Är det måhända på det viset man numera, i varje fall på sina håll, resonerar inom sjukvården i Norrköping?
Sådant ska nu klaras ut. Kommunens tjänstemän har satt sig med landstingets för att reda ut saken.
- Vårdtiderna har ju helt klart blivit kortare, konstaterar Rita Eklund. För tio år sedan fanns det 648 vårdplatser på Vrinnevisjukhuset, idag bara 383. Och visserligen har vården blivit effektivare. Men uppenbarligen skickar man också hem folk, som inte borde få skickas hem.

Sedan januari
Hon säger att det är sedan mitten på januari, som det har hänt någonting.
- Vi har skaffat oss ett bra grepp om äldrevården och har noggrann uppföljning månad för månad av utskrivningarna till korttidsboende från sjukvården. Vi såg att det hänt något, vi ser också att tendensen sedan dess varit likadan. Så det är ingen tillfällighet.
Det som hänt har, säger hon, inget direkt samband just med neddragningarna inom kirurgi och operation. Det är nämligen också medicinpatienter, som nu skrivs ut och skickas iväg från sjukhuset på ett tidigare stadium.

I dåligt skick
Rita Eklund är mycket bekymrad, och mycket förbryllad. Hon har hört om gamla som körts från vård i livets slutskede till korttidsboende, bara att dö där efter några timmar. Hon säger att sådant här kan man ju som politiker inte stå för. Så får det bara inte vara.
Inger Björk har på senare tid sett flera exempel på gamla, som kommit tillbaka från sjukvården som "medicinskt färdigbehandlade". Det har varit en kraftig ökning av detta på de kommunala korttidsplatserna.
- Och de människorna har då också flera gånger varit i dåligt skick.

Knakar i fogarna
Hon säger att visst finns det fortfarande bra äldrevård. Men det knakar nu allt mer oroväckande i fogarna både här och där.
Inger Björk har även exempel på gamla som fått en vårdplan för att de haft något, som måste opereras tämligen omgående. Men det har då förekommit, att dessa gamla förklarats vara "medicinskt färdigbehandlade" redan innan de ens opererats.
- Jag tycker definitivt inte, att en gammal människa kan vara medicinskt färdigbehandlad redan före operation, säger Inger Björk. På mig verkar det som om landstinget nu smygsparar mer och mer.
- Landstinget säger, att de bland annat prioriterar vård i livets slutskede. Men det rimmar mycket illa med den verklighet, som jag ser.

Lättnadens suck
Och, som sagt, allt oftare drar nu ambulanspersonal en lättnadens suck över att ha kunnat leverera en gammal människa från sjukhuset utan att hon hunnit dö på vägen.
Då kan hon ju i alla fall lämnas av på korttidsboendet, eller om det nu rentav kan vara hemma. Till ett djupt beklämmande slut på livet.
- Det här är inte värdigt, säger Rita Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!