Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Döda träd ska nu bort

Nu tas ett antal almar ner invid gångvägen vid Strömmen nedanför Krematoriet. Orsaken är att de är döda av almsjukan och att de kan falla – något som hände på platsen för några veckor sedan.

Det är många som tycker om att flanera vid Strömmen.

Det är många som tycker om att flanera vid Strömmen.

Foto: Patrik Selsfors

NORRKÖPING2019-03-19 15:00

Det är gråmulet och regnet hänger i luften när Folkbladet träffar Johan Lewander, landskapsingenjör på park och natur, nere vid det röda lusthuset vid Strömmen nedanför Krematoriet i Folkparken på måndagsförmiddagen. På en del av träden finns gröna markeringar och på andra är det påmålat orange färg.

– De med grönt ska tas bort helt medan de med orange ska bli högstubbar, berättar Johan Lewander.

– Anledningen att vi låter dessa vara kvar som högstubbar är att de är så stora att det är svårt att ta bort dem helt, sedan kommer de ju med tiden att bli en biotop där hackspett, insekter och svamp kan leva.

Det handlar alltså om almsjukan, en sjukdom som konstaterades i Norrköping 2004 och som helt enkelt dödar träden – det är med andra ord en säkerhetsfråga.

– Vi hade ju en incident här för några veckor sedan då några döda almar ramlade över gångvägen. Nu hade faktiskt vi planerat in den här avverkningen redan förra året vilket passar bra, säger Johan Lewander som förklarar att almsjukan drabbat en hel del träd i Norrköping.

– När almsjukan konstaterades här 2004 hade vi runt 1000 almar på parkmark i Norrköping. Av dom har vi fällt runt 600 fram tills idag.

Men fortfarande finns många drabbade almar kvar, inte minst i skogspartier. Just här är det också lite problematiskt i och med att många av almarna växer i sluttningen ned mot Strömmen.

– Trädens rötter binder ju jorden så vi funderar på att plantera tillbaks träd i sluttningen senare, kanske lind och kastanj. Det är bra med variation om andra sjukdomar skulle slå till bland någon art i framtiden, upplyser Johan Lewander som tror att just denna avverkning kommer att ta en dryg vecka.

– Det handlar om hela sträckan från djurkyrkogården till Himmelstalundsallén, alltså nedanför tennisbanorna.

Orsaken att man väljer att ta bort almar just under tidig vår beror på att man vill göra så liten åverkan som möjligt.

– Det är vårt bästa alternativ, medan det fortfarande finns tjäle i marken kör vi inte sönder så mycket under arbetet, säger Johan Lewander som bedömer att det handlar om ett 40-tal almar som ska tas ner.

Under själva arbetet kommer gångstigen att vara avstängd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om