Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dockor väckte minnen

- Titta Vilma en sådan där hade jag när jag var liten, utbrister Eva Bjerselius och pekar på några klippdockor i en monter. På söndagen var det nostalgi och samlarintresse som dominerade när samlingar av Barbie och klippdockor visades upp i samband med utställningen Industriland på Arbetets museum.

- De korthåriga dockorna var aldrig särskilt populära, barnen vill ju kunna kamma och leka med håret, berättar Barbiesamlaren Liselotte Fröström.

- De korthåriga dockorna var aldrig särskilt populära, barnen vill ju kunna kamma och leka med håret, berättar Barbiesamlaren Liselotte Fröström.

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2008-10-13 03:00
- Min mamma råkade av misstag kasta bort mina 85 klippdockor, sedan dess har jag köpt igen, konstaterar Lena Nyman från Bollnäs. Hon samlar på klippdockor och visar stolt upp sin samling på Arbetets museum.- Jag minns hur det var när man var liten och hur hjärtat bultade när man hittade nya dockor. Nu för tiden är det fortfarande hemskt kul att hitta en stor låda Allers på någons vind, berättar hon.Nostalgi
Allers ja, på 40- och 50-talet kom det nya klippark med varje nummer.- Kläderna är fascinerande, det är både kulturhistoria och nostalgi. Man kan se samhällstrender i klippdockorna från olika tider.Reaktioner som den som nämns i ingressen är inte ovanliga.- Många som kommer hit blir nostalgiska och utbrister "de där hade jag!". Barnen tycker mest att det är fint, men är inte jätteintresserade.Lena förvarar vanligtvis sina klippdockor i travar, bortsett från några extra speciella, bland annat en som föreställer Audrey Hepburn, som hänger hemma på väggen.Den första Barbiedockan kom 1959, men det var först fyra år senare som den dök upp i Sverige. Samma månad som Liselotte Fröström föddes.- Den kom lagom til julen 1963 och såldes på NK, säger hon och tittar ut över sin samling.Men inte nog med att Liselotte föddes samma månad som hennes framtida samlardocka kom till landet, det finns dessutom ett samband med Lena Nymans klippdockor precis intill.- Ruth Handler som skapade Barbie hade en dotter som lekte med klippdockor och ville därför skapa en tredimensionell docka, berättar Liselotte.Hepburn och Kelly
Hennes samling består av Barbiedockor och tillhörande kläder som hon själv tycker är snygga.- I början var mycket inspirerat av Audrey Hepburn och Grace Kelly, kläder de burit i filmer hade även Barbie.En Barbiedocka var naturligtvis tvungen att ha kläduppsättningar för alla möjliga tillfällen, det stod klart redan från början.- De första dockorna kunde till exempel inte böja benen. Man bytte kläder på dem, det var det som var leken.- De fina med de gamla dockorna är att de håller. Barbie som görs idag är mer skräp, de har inte samma kvalitet som de hade förr.Inga supersamlare
Precis som för Lena Nyman samlar Liselotte på dockorna av personligt intresse snarare än av någon samlarmentalitet eller för att de är värdefulla.- Det finns speciella samlarbarbie. I Sverige tar de riktiga samlarna inte ens ut dem ur kartongen för att värdet sjunker då, men jag köper dem för min egen skull och tar ut dem för att jag vill ha dem uppställda i till exempel vitrinskåp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om