DNA-tekniken ger en strimma hopp

I hopp om att få klarhet i vad som hänt deras försvunna anhöriga kom i helgen 28 familjer till den bosniska föreningen i Norrköping för att lämna blodprov. På plats fanns the International Commission on Missing Persons, ICMP, som arbetar med att identifiera krigets offer i det forna Jugoslavien.

Den äldre kvinnan var en av dem som kom till bosniska föreningen där the International Commission on Missing Persons, ICMP, i helgen fanns på plats för att samla in blodprov från ex-jugoslaver som söker försvunna anhöriga.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Den äldre kvinnan var en av dem som kom till bosniska föreningen där the International Commission on Missing Persons, ICMP, i helgen fanns på plats för att samla in blodprov från ex-jugoslaver som söker försvunna anhöriga. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-06-21 06:00
28 familjer, totalt ca 50-60 personer, från Norrköping, Linköping, Jönköping, Nyköping och Motala, kom i helgen till föreningen Bosnien Hercegovinas lokal på Sandgatan i Norrköping, där the International Commission on Missing Persons, ICMP, fanns för att samla in blodprov.
Varje familj bär på en historia, en saknad och en ovisshet.

Gevärskott
En äldre kvinna från en by utanför Gorazde söker klarhet i vad som hänt hennes man. Med hjälp av en medlem i föreningen som tolkar kvinnans berättelse får vi veta att husen brann, det hördes gevärsskott - och sedan dess är mannen, som då var i 60-årsåldern, spårlöst försvunnen.
I går kom hans hustru och dotter för att lämna blodprov. Blodprov som kanske, kanske kan leda till en identifiering av mannens kvarlevor, om de hittas. Ju fler nära anhöriga som lämnar blodprov, desto större hopp om en säkrare identifiering. Men det finns inga garantier.
Fikic Velhudin som i går följde med sin mamma Vahida till ICMP:s blodprovstagning har själv redan lämnat blodprov, förra året i Bosnien. Han söker sin bror Melkadin som varit försvunnen sedan 1992.
- Vi vill försöka få klarhet i vad som hänt.

Brodern försvann
Brodern försvann från koncentrationslägret Omarska.
- Vi hörde att de tagit honom därifrån - sedan vet vi inget, säger Fikic Velhudin. Jag tror inte att han lever.
Minst 25 000 personer saknas fortfarande efter krigen på Balkan och massgravar hittas fortfarande. ICMP, som bildades 1996, försöker hitta och identifiera försvunna personer i det forna Jugoslavien. DNA-prov är ofta det enda sättet att identifiera de saknade.
ICMP jämför oidentifierade benrester med de blodprov som samlas in i hemlandet, men också i andra länder där det i dag bor många bosnier.
Just nu pågår en kampanj, "Missing you...", riktad mot Sverige, Tyskland och Österrike.

Speciell kampanj
- ICMP genomför en speciell kampanj i år för att nå familjer som har en saknad släkting. Vi vill informera om att det här programmet existerar, säger Asta M Zinbo från ICMP.
I Norrköping, där det bor över 2 000 bosnier, finns ICMP på plats även under onsdag, torsdag och fredag. Andra städer som besöks är Örebro, Stockholm, Göteborg och Malmö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om