Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Djurens och dansares rörelse visar vägen på Sylten

Kommunen och KTH, Kungliga tekniska högskolan, driver ett forskningsprojekt som mynnat ut en vildblommeträdgård på Syltenberget. Djurens rörelsen på berget och en dansares känsla för platsen är också en del av projektet.

En högupplöst videokamera placerad på Bråvallaverket registrerar alla rörelser och förändringar på Syltenberget, dygnet runt.

En högupplöst videokamera placerad på Bråvallaverket registrerar alla rörelser och förändringar på Syltenberget, dygnet runt.

Foto: Peter Lynch

Norrköping2022-06-13 12:00

För 1,5 månad sen anlades en blomsteräng på Syltenberget som en del av ett projektet "Timescape garden". Projektet har beviljats pengar av statliga Vinnova och ska bland annat visa på behovet av biologisk mångfald i stadsmiljö.

– Det är en av Sveriges mest kända trädgårdsmästare, Peter Korn, som har anlitats till att anlägga blomsterängen. Han jobbar mycket med olika växt- och frömaterial och planterar direkt i sand. Förhoppningsvis ska det snart prunka i olika färger, säger Martin Heidesjö, stadsbyggnadsstrateg på kommunen.

Den som tagit initiativ till projektet är Peter Lynch, arkitekt och forskare på KTH.

– Målet med projektet är att människor bättre ska förstå livsrytmen hos djur. Vi förstår inte varandra och är lite rädda för varandra. Nu börjar fler i arkitektbranschen tänka, hur kan vi designa inte bara för människor utan också för djur? säger han.

För att förstå djurens värld behöver vi sänka tempot och Peter Lynch vill också studera vår kroppshållning och hur vi rör oss i området.

– Om människor ligger på marken och tittar på molnen på himlen ger det en annan känsla för tid. Vi vill skapa bänkar för att ligga på i det offentliga rummet. Vi har också skapat en utsiktspaviljong, det är en gammal metod för att få folk att sakta ner. 

Någon gång i augusti, september kommer dessa att vara på plats på berget.

I utformningen av bänkarna har koreografen och dansaren Anna Asplind varit delaktig. Hennes specialområde är att utforska dans i förhållande till olika platser, och hon har varit på Syltenberget och dansat flera gånger.

– Dansare har en metod för att förstå en plats och arkitekter och landskapsarkitekter har andra metoder, och de är inte så lika. Det var mycket intressant, säger Peter Lynch.

En dataspecialist från KTH är också involverad i projektet. Från Bråvallaverkets topp har en kamera filmat alla rörelser, både av människor och djur, på berget sen i oktober. Dessa filmdata har sen har transformerats till bilder som visar spår av alla rörelser.

– Något fantastiskt är att dansarens intuition om platsen och djurens platser är liknande, säger Peter Lynch. 

Projektet avslutas i oktober 2023, och vad som händer sen är oklart.

– Men vi har skapat en vildblommeträdgård och vi hoppas att den stannar, växer och tar över platsen, säger Peter Lynch. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!