Diskrimineringsdom överklagas
Den diplomerade civilekonom från Bosnien som aldrig kallades till anställningsintervju på företaget Nordic Uhr i Norrköping överklagar nu tillsammans med SKTF tingsrättens friande dom, som slog fast att företagaren inte diskriminerat mannen.
Men den domen överklagas nu till arbetsdomstolen. Den 56-årige bosniern yrkar genom sitt ombud på 150.000 kr i skadestånd för etnisk diskriminering i arbetslivet. Dessutom yrkar man på att få full ersättning för rättegångskostnaderna.
Bättre meriter
I en validering i Sverige har 56-åringen en utbildning motsvarande 150 högskolepoäng. Det innebär, att meriterna var bättre än hos den kvinna som anställdes av Nordic Uhr, eller åtminstone likvärdiga, skriver SKTFs förbundsjurist Martin Wästfelt.
"Bolagets anställningsförfarande får som sådant betraktas såsom diskriminerande på grund av etnicitet mot bakgrund av de meriter som varit avgörande för bolagets anställningsbeslut" hävdar Martin Wästfelt i överklagan.
De förklaringar som bolaget gett till att mannen inte kallades till intervju var att företaget var i ett sådant skriande behov av en bokföringskontorist att en kvinna anställt före ansökningstiden gått ut. Den 56-åringe bosnierns ansökan var en av många ansökningar som inte behandlades.
Detta tog tingsrätten fasta på och menade att det inte fanns något önskemål från bolaget att hålla invandrare utanför anställningsprövningen.
Inte gett besked
Men SKTF påpekar att bolaget aldrig meddelat att anställningsförfarandet avbrutits och hävdar att bolaget gjort sig skyldigt till antingen direkt diskriminering alternativt oavsiktlig eller indirekt diskriminering och att tingsrätten undvikit denna fråga.
SKTF anser det inte heller tillfredställande att tingsrätten inte anger heller vilka omständigheter som gör att ett anställningsförfarande skall anses ha avbrutits i förtid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!