Riksdagsman i många år, ambassadör för Syrien/Libanon, numera generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center. Viola Furubjelke har genom åren arbetat mycket med kvinnofrågor, inte minst i ett internationellt perspektiv.
– Kvinnor är diskriminerade från vaggan till graven, säger hon när Folkbladet får en pratstund innan hon ska hålla föredrag för Senioruniversitetet.
– Och i många länder börjar det redan i moderlivet.
100 miljonerBefolkningsstatistik visar, att det ”borde” ha funnits 100 miljoner flickor/kvinnor till i Asien och Afrika. I länder med starkt reglerad familjeplanering (Kina!) är flickunderskottet särskilt markant. Till det bidrar aborter, spädbarnsdöd och det faktum att det är betydligt fler flickor, som dör före fem års ålder. Kort sagt är det ju i många länder pojkar som man vill ha.
Flickor får inte gå i skolan lika mycket som pojkar. De får heller inte lika mycket tid hemma till att läsa. Medan pojkar får tid att både sparka boll och läsa läxor.
När det gäller medicinsk vård och rehabilitering utgör männen norm. Av hiv-smittade ungdomar i åldern 15-19 år i södra Afrika är 75 procent flickor.
Det finns statistik på, att globalt sett dör fler kvinnor av våld än av cancer. Våld mot kvinnor är ju verkligen inget ovanligt i Sverige heller. Men på andra håll är det mer institutionaliserat, det finns en helt annan tolerans där.
På männens sida– Här är det ett brott, och om kvinnan anmäler det så skyddar lagstiftningen henne. Men det finns andra länder, där lagen står på männens sida. På många håll är det också en kulturell sedvänja, att mannen har rätt att fysiskt tillrättavisa sin hustru.
I det sammanhanget vill Viola Furubjelke ha sagt, att det då inte handlar om någon specifikt muslimsk sedvänja. Utan om konservativa lantbrukskulturer, där det inte spelar någon roll om man är kristen, muslim eller jude.
– Det är inte rätt att göra det här till en skiljelinje mellan olika religioner. Mycket påminner om bondesamhället, som vi själva hade tills för inte så längesedan.
I Syrien och Libanon är det inte i första hand lagstiftningen, som diskriminerar kvinnor. Där beror det i stället på, hur konservativ som familjen man vuxit upp i är.
Starka kvinnorMen Viola Furubjelke vill också gärna tala om några av alla de starka kvinnor hon mött i olika delar av världen
– Jag känner flera jurister, som med fara för egen säkerhet gratis hjälper unga kvinnor som råkat ut för hedersrelaterade konflikter med sina familjer.
– Jag har mött läkare som trotsat kulturella sedvänjor och arbetar mot tex könsstympning eller att ”överåriga ogifta döttrar” placeras på mentalsjukhus.
– Och jag har mött fattiga kvinnor som utmanat familjetraditioner, organiserat sig i kvinnokooperativ och därigenom blivit försörjare för familj och släktingar.
– Just idag vill jag särskilt nämna den iranska kvinnorättsaktivisten Parvin Ardalan, som utsetts till årets Palmepristagare. Men som av den iranska regeringen förvägrats att resa till Sverige och ta emot priset.
Lönar sigTrots allt rör det i sig i alla fall framåt. Allt fler regeringar inser nu, att det lönar sig att ge kvinnor utbildning.
Viola Furubjelke hänvisar till Världsbanken, som räknat ut att i t ex Kenya innebär ett års ytterligare studier för flickorna fem procent upp i nationalinkomsten och två års studier tio procent.
Sådana argument lär nog kunna övertyga fler regeringar också.
"Diskriminerande från vaggan till graven"
Nog visar statistiken på hur svaga och utsatta kvinnor ofta är i världsmåttstock.Men samtidigt: Så många modiga, så många starka kvinnor det finns!Det var också just för att tala om kvinnans ställning i världen, som Viola Furubjelke häromdagen besökte Norrköping.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!