Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Diskriminerad personal anmäler häktet till Jämo

Tolv vårdare, åtta kvinnor och fyra män, på häktet Drags i Norrköping anmäler arbetsgivaren till jämställdhetsombudsmannen, Jämo.  Orsaken är ett beslut som säger att det alltid måste finnas en manlig vårdare närvarande på rastgården.

Norrköpings Häkte.

Norrköpings Häkte.

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2008-07-26 03:00
- Vi har frågat varför, men bara fått dumma svar som "varför inte" eller "vi vill inte ha en feministisk diskussion", säger en av anmälarna som önskar vara anonym. Det var när ansvariga chefer på häktet Drags, gamla fängelset i Norrköping, gjorde en handlingsplan för säkerheten under semesterperioden som det kontroversiella beslutet skrevs in. "Känns oproffsigt"
Det gäller säkerheten på rastgården. Tre vårdare ska alltid finnas närvarande, en i ett vakttorn och två på själva gården. Nu ska alltså en av vårdarna på gården garanterat vara en man. - Det var hysch-hysch kring planen, berättar vårdaren. Först när en chef en morgon började tillämpa beslutet fick vi veta att den fanns. Det känns väldigt oproffsigt att man inte gått ut och förklarat innan på ett vettigt sätt. Enligt vårdaren är detta något nytt. Tidigare har det aldrig varit tal om att det ska vara en viss könsfördelning mellan vårdarna. - Också facket vänder sig emot det här eftersom de menar att de på sikt kan innebära lägre löner för de kvinnliga vårdarna med motiveringen att de har färre arbetsuppgifter. Både manliga och kvinnliga vårdare reagerade mot den nya regeln. Upprördheten var stor och man bestämde sig snabbt för att göra en anmälan till Jämo. - Hade det inte gått så fort hade vi säkert kunnat få ihop 10-15 personer till som skrivit på, tror vårdaren. Individuellt
Så här förklarar hon varför de blev så upprörda: - Därför att man förutsätter att en man är bättre på att hantera vissa situationer, medan vår erfarenhet är att de kvinnliga vårdarna är minst lika bra på att hantera de intagna. En del har större fysisk styrka, andra kanske är bättre på att få kontakt, men det är individuellt och har inget att göra med kön. Anna Terins Brande, kriminalvårdsinspektör på häktet Drags, försvarar beslutet. - Det här är en säkerhetsfråga och ingen jämställdhetsfråga, säger hon. Vi måste ha rätt personal på rätt plats. - Kvinnorna är jättebra på samtal men i ett kritiskt läge kan det vara den fysiska styrkan som behövs, särskilt på rastgården där det kan bli bråk eller rymningsförsök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om